Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Υπερψηφίστηκε το άρθρο του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα που προβλέπει τη δυνατότητα ενίσχυσης των κομμάτων και από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΙ), με 147 ψήφους υπέρ έναντι 116 κατά, σε σύνολο 263 βουλευτών.

Καταψήφισε από την κυβερνητική πλευρά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Με 148 ψήφους υπέρ έναντι 115 κατά υπερψηφίστηκε και το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα που προβλέπει τα κουπόνια που μπορεί να πωλούν τα κόμματα για ενίσχυσή τους.

Όταν υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ το χρόνο, θα πρέπει να είναι ονομαστικά και να αναγράφουν και το ΑΦΜ του «αγοραστή».

Δεκτά κατά πλειοψηφία, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν τα επίμαχα άρθρα 5 και 7 του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα.

Το άρθρο 5 αφορά την ονομαστικοποίηση των κουπονιών για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, εφόσον ξεπερνούν το ύψος των 150.000 ευρώ ετησίως.

Το άρθρο 7 δίνει τη δυνατότητα σε πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων να χρηματοδοτούνται από Ν.Π.Ι.Δ.

Υπέρ των δύο άρθρων τάχθηκαν όλοι οι βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ -πλην του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη που καταψήφισε το άρθρο 7- καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, Χρήστος Αηδόνης και Βασίλης Οικονόμου.

Κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛΛ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ειδικότερα, υπέρ του άρθρου 5 ψήφισαν 148 βουλευτές ενώ καταψηφίστηκε από 115 βουλευτές. Το άρθρο 7 για τα ΝΠΙΔ, υπερψήφισαν 147 βουλευτές ενώ το καταψήφισαν 116.

Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ