ΒΙΝΤΕΟ-Επίθεση του Ντινόπουλου στην Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

ΒΙΝΤΕΟ-Επίθεση του Ντινόπουλου στην Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να παίξει κανείς με την υγεία των πολιτών, διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως, επειδή δεν κατάφερε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, τώρα επιχειρεί να βγάλει τα σκουπίδια.

Στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης, ο κ. Ντινόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην πρακτική της Περιφέρειας Αττικής, λέγοντας: «Κανένας δήμος και καμία Περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Περιφέρεια Αττικής θέλει λέει να μην προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με κίνδυνο όχι μόνο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια, αλλά να πάμε την επίλυση αυτού του προβλήματος σε καμιά δεκαριά χρόνια πίσω. Κατά καιρούς, προσπαθούσατε, κύριοι της αντιπολίτευσης, να βγάλετε τον κόσμο στους δρόμους. Δεν το πετύχατε. Τώρα, θέλετε να δημιουργήσετε μία κοινωνική αναταραχή, βγάζοντας τα σκουπίδια στους δρόμους; Πνίγοντας τη χώρα στα σκουπίδια και με κίνδυνο να χάσουμε κοινοτικούς πόρους. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παίξει με την υγεία των πολιτών. Και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παίξει με την υγεία των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι μένουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αξιολόγησης. «Η τοπική αυτοδιοίκηση παίρνει λεφτά από την κεντρική διοίκηση, από το υπουργείο Εσωτερικών. Πέραν από τους δικούς της πόρους, παίρνει λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Ο κάθε δήμαρχος παίρνει λεφτά από τους ίδιους τους δημότες και από όλους τους άλλους Έλληνες ως φορολογούμενους. Άρα, λοιπόν, πέραν από τις συνταγματικές επιταγές και, γι΄ αυτό τον λόγο, δεν μπορεί να αρνείται τη συμμόρφωση με νόμους οι οποίοι ψηφίζονται σε αυτή την αίθουσα», είπε ο κ. Ντινόπουλος και πρόσθεσε: «Οι δήμαρχοι οι οποίοι αρνούνται τον έλεγχο των συμβάσεων, δεν πράττουν σωστά. Οι δήμαρχοι οι οποίοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο στους ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης δεν έπραξαν σωστά. Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις έχουν ήδη ακυρώσει τις αντίστοιχες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Η πόρτα του υπουργού Εσωτερικών είναι ανοιχτή σε όλους τους αιρετούς, υπό την προϋπόθεση πως θα συμφωνήσουν ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα».

Αναφερόμενος στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Ντινόπουλος ανέφερε πως το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί και να υπερβεί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εφέτος, ως απόρροια των εξυγιαντικών μεταρρυθμίσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα φτάσει τα 614 εκατομμύρια.

Ο υπουργός ενημέρωσε, επίσης, το Σώμα ότι, «στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας, συμμετείχαν 2.827 υπάλληλοι (σ.σ.: ο στόχος ήταν 3.000) και, άρα, βρισκόμαστε κοντά στο στόχο και ίσως τον υπερβούμε», όπως είπε.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ