Τσακαλώτος: Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τα όσα προσάπτει η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδύσεις, αλλά και την πολυδιάστατη άποψη της Κουμουνδούρου στο θέμα του χρέους.

«Και για την κρίση στην Ευρωζώνη που τώρα όλοι συζητούν το τρίτο επεισόδιο ύφεσης φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχουμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα που αλλάζει. Μάλλον για να έχει αυτή την ανησυχία η Ευρώπη, οι Financial Times έχουν σήμερα τρία άρθρα σε αυτή τη γραμμή, ότι η Ευρώπη δεν δουλεύει, ότι χρειάζονται επενδυτικά προγράμματα. Μάλλον δεν φταίει για όλα ο ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε:

«Υπάρχει ένα σκέλος, που είναι η υπερβολή. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ένα από τα πράγματα που συζητούνται για μια ευρωπαϊκή λύση, η απόσυρση μπορεί να είναι μια απάντηση. Εμείς έχουμε μια πολυσύνθετη απάντηση γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Από την αρχή είπαμε ότι έχει τρία σκέλη. Κούρεμα, ρήτρα ανάπτυξης, επενδυτικό πρόγραμμα. Αυτό το κάνεις και με αυτά που λέει ο Γιούνκερ, και με αυτά που λένε τα Γερμανικά συνδικάτα και με την απόσυρση και με την επιμήκυνση, η οποία όντως σου δίνει τον χρόνο να αυξήσεις το ΑΕΠ για να αντιμετωπίσεις το χρέος».

«Η επιμήκυνση, δεν φτάνει. Ποτέ δεν λύθηκε το πρόβλημα με επιμηκύνσεις η με μειώσεις επιτοκίων. Χρειάστηκε να έρθει το κούρεμα. Αν ο στόχος μας δεν είναι και για κούρεμα, δεν είναι τελική λύση. Λένε πράγματα και στα τρία σκέλη. Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα», επισήμανε.

«Εμείς λέμε ότι σε πρώτη φάση, το 26% που είναι ο φόρος των επιχειρήσεων στα κέρδη, δεν έχουμε πρόθεση να το σηκώσουμε, αλλά θεωρούμε όμως ότι οι επιχειρηματίες και οι εφοπλιστές δεν έχουν πληρώσει όσα μπορούν ανάλογα με το Σύνταγμα. Χρειάζεται ένα σκέλος που είναι στο υπερεθνικό. Είναι πολύ κακό για την Ευρώπη να ανταγωνίζονται χώρες για το ποιος έχει χαμηλότερη φορολογία. Έτσι και δεν κερδίζεις επενδύσεις γιατί αυτό που χρειάζονται οι επενδυτές είναι να υπάρχει μια ζήτηση, ένα κλίμα, υποδομές, σταθερή κοινωνική βάση».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ