ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Ότι χτίσαμε σε 5 χρόνια μπορεί να το χάσουμε σε 5 ημέρες

ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Ότι χτίσαμε σε 5 χρόνια μπορεί να το χάσουμε σε 5 ημέρες

 

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για δεκαετίες, οδηγώντας την Ελλάδα από τα μνημόνια και τις τρόικες στους κανονικούς, ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη δεύτερη ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη εθνικής συναίνεσης που, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει, όπως και εργασιακής ειρήνης, εξαίροντας επ΄αυτού το κοινό κείμενο με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για αντιπαράθεση της κυβέρνησης, «δύναμης ευθύνης», με «ιδέες, αντιφάσεις, αβεβαιότητες και ανευθυνότητες», προειδοποιώντας ότι επιτεύγματα πέντε χρόνων μπορούν «να χαθούν σε πέντε μέρες». «Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς επίγνωση και σωφροσύνη» είπε σχετικά, ενώ μίλησε για θετικό απολογισμό της στρατηγικής που εκπόνησε το ΠΑΣΟΚ και στην οποία προσχώρησε, όπως είπε, η ΝΔ και, λίγο, η ΔΗΜΑΡ. Η στρατηγική αυτή, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, απέδωσε το πλεόνασμα, τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ενώ με το PSI, η εξυπηρέτηση χρέους μειώθηκε κατά 60%, η μέση διάρκεια έπεσε στα 16,5 χρόνια και το επιτόκιο στο 2,1%.

Θέλουμε «απόλυτη προστασία καταθετών και απολύτως ευσταθείς τράπεζες» τόνισε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξηγώντας ότι δεν κατέστη εισέτι δυνατή η ολοκλήρωση ενός φορολογικού προγράμματος, λόγω των εκτάκτων και πιεστικών αναγκών που εμφανίσθηκαν την τελευταία πενταετία. Κατηγόρησε εξάλλου όσους μιλούν για διαγραφή χρέους και άλλες παρεμφερείς ιδέες, ότι «θέλουν να ξανακρεμάσουν τη χώρα στα μανταλάκια της διεθνούς ενημέρωσης».

Η συζήτηση στη Βουλή, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος θα επιτρέψει τη συνολική παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. Τόσο η απόφαση για επιδίωξη ψήφου εμπιστοσύνης όσο και η αποσαφήνιση των ημερομηνιών εκλογής Προέδρου αποσκοπούν στο να αφαιρέσουν την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται εξαιτίας θεσμικών και μικροκομματικών λόγων, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ευθύνη από την αντιπολίτευση».

Η πολιτική αβεβαιότητα, πρόσθεσε, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση και την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση, ενώ επανέλαβε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όπως επιβεβαιώνει ανά εβδομάδα ο πλέον αρμόδιος, ως εκπρόσωπος των δανειστών, κ. Ρέγκλινγκ.

 

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ