• Μανιάτης: "Το made in Greece δεν πρέπει πια να είναι ανέκδοτο"

  8:46 μμ, Δευτέρα 29 Σεπ 2014 8:46 μμ, Δευτέρα 29 Σεπ 2014

  Μανιάτης: "Το made in Greece δεν πρέπει πια να είναι ανέκδοτο"

  Η πιο μεγάλη απόκλιση της ελληνικής επιχειρηματικότητας από την Ευρώπη παρατηρείται στο κόστος και στο εύρος της χρηματοδότησης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με το υψηλότερο κόστος σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ ικανοποιείται μόλις το 33% των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια. Αυτό υπογραμμίστηκε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, για την τελετή απονομής των Βραβείων Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας «Καινοτομία και Δημιουργική Επιχειρηματικότητα».

  Αυτό που επιθυμεί το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι να φέρει σε επαφή την έρευνα σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με την αγορά, όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης. Όπως εξήγησε, για το λόγο αυτό το υπουργείο πήρε πρωτοβουλία χαρτογράφησης και ανάδειξης της έρευνας, της καινοτομίας, της αριστείας που πραγματοποιείται από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης. Ο υπουργός σχολίασε ότι το "made in Greece δεν πρέπει πια να είναι ένα σύντομο ανέκδοτο".

  Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε την εκτίμησή του ότι την Τετάρτη που θα γίνει το ραντεβού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα "θα καταλήξουν σε μία ριζοσπαστική πρόταση για να δοθεί λύση στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια".

  Οι επιχειρηματίες προσβλέπουν σε καλύτερη συνεργασία με τον τραπεζικό τομέα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Χατζηθεοδοσίου. "Τα αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για μία οικονομία που ακροβατεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια" είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η διεθνής πρακτική στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία δίνει μεγάλη σημασία στη δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων, δηλαδή στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων και χρηματοπιστωτικών οργανώσεων. Στις μικρές ή στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή δικτύων επιχειρηματικής συνεργασίας clusters, venturecapital και επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων".

  Το πιο κρίσιμο στοίχημα για την οικονομία και την κοινωνία μας είναι αυτό της κουλτούρας, είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: για να κερδίσουμε το στοίχημα, χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να δημιουργηθούν νέα κοινωνικά πρότυπα, τα οποία θα αναδεικνύουν τις αξίες της επιχειρηματικότητας: την τόλμη, την προσπάθεια, την επιμονή, τη δημιουργικότητα.

  Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι πρέπει να στραφούμε στη νέα γενιά και να προτείνουμε την επιχειρηματικότητα, ως θετική επιλογή και όχι ως λύση ανάγκης.

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ακόμη: σαφώς η επιχειρηματικότητα δεν είναι πανάκεια. Δεν περιμένει κανείς ότι το σύνολο των νέων ανθρώπων που αναζητούν σήμερα εργασία, θα στραφεί στην επιχειρηματικότητα και ότι θα πετύχουν όλοι. Όμως θα πρέπει να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους την ευκαιρία να προσπαθήσουν.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα