Νέα προκλητική δήλωση από Πόποσκι-Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Νέα προκλητική δήλωση από Πόποσκι-Τι απαντά το ΥΠΕΞ

 

Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του υπουργου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ότι η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί προτεραιότητα της τη λύση του θέματος της ονομασίας.

Ο Νίκο Πόποσκι, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων: «Εννοείται ότι εκ μέρους μας τονίστηκε το ενδιαφέρον για ουσιαστικές συνομιλίες για την πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσον αφορά την απάντηση, πιστεύω πως δεν υπήρξε κάποια έκπληξη, επειδή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που το ελληνικό ενδιαφέρον είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό των Σκοπίων ότι αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, η διεθνής κοινότητα και όλοι οι παράγοντες εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει κίνητρο και ενδιαφέρον να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία.

«Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο γείτονάς μας αισθάνεται άνετα να μην καταβάλει προσπάθειες, ούτε σ’ αυτό το μέτωπο, ούτε (στο μέτωπο) της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης που είναι σημαντική για ολόκληρη την περιοχή. Από την πλευρά μας, τόσο κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης όσο και κατά τη διάρκεια των άλλων διμερών συναντήσεων, εκφράσαμε ετοιμότητα να εργαστούμε σε όλους τους τομείς, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το τίμημα αυτού του τέλματος το πληρώνει η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η παρεμπόδισή μας, η οποία μας έχει επιβληθεί και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. με παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει το ενδιαφέρον των άλλων χωρών που έχουν επιρροή στη διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Πόποσκι.

 

H απάντηση του ΥΠΕΞ

 

“Επειδή ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Πόποσκι φέρεται να έχει δηλώσει στα ΜΜΕ της χώρας του – μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο – ότι η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί προτεραιότητα της τη λύση του θέματος της ονομασίας και επειδή αυτό έχει λεχθεί κατ´επανάληψη άπα την πλευρά των Σκοπίων, είναι χρήσιμο να τονισθούν τα εξής :

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον κ. Πόποσκι τις δημόσια γνωστές και καθαρές θέσεις της ελληνικής πλευράς που μετέχει ενεργά, υπεύθυνα και καλόπιστα στις συζητήσεις υπό την διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του OHE, κ. Mathew Nimetz. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ο κ. Nimetz αναμένει από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις συζητήσεις αυτές να επιβεβαιώσει ημερομηνίες κατάλληλες για την επόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, καθώς ο Πρέσβης κ. Βασιλάκης έχει ήδη αποδεχθεί τις αρχικά προταθείσες από τον κ. Nimetz ημερομηνίες του Οκτωβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, μιας όμως ονομασίας για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes). Αυτό που, συνεπώς, αναμένεται είναι η υπεύθυνη στάση και η ανταπόκριση της άλλης πλευράς”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

 

“Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, επίσης, ότι τα θέματα τα σχετικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κρίνονται συλλογικά από τα κράτη-μέλη κάθε οργανισμού με βάση τα γενικά κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για την ένταξη νέων μελών. Τα κρίσιμα ζητήματα είναι, συνεπώς, πάντα τα ζητήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, διεθνοτικών σχέσεων, περιφερειακής σταθερότητας, καλής γειτονίας, αποφυγής κάθε άμεσης ή έμμεσης «αλυτρωτικής» πολιτικής. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 για την πολιτική διεύρυνσης και της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ του Ιουνίου 2014 για την πολιτική «ανοικτών θυρών» αποτυπώνουν αυτή τη συλλογική θέση.

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε, επίσης, ότι το ζήτημα του ονόματος κατέχει την κεντρική θέση στην εσωτερική πολιτική συζήτηση στην ΠΓΔΜ. Η ελληνική θέση στο θέμα αυτό έχει προ πολλού διαμορφωθεί, συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, και δεν επηρεάζεται από συγκυριακές εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες” συνεχίζε η μακροσκελής ανακοίνωση.

Επίσης, σημειώνει το ΥΠΕΞ, ο κ. Βενιζέλος έθεσε και το ζήτημα των πρόσφατων προκλήσεων του Αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι στον Όλυμπο, καθώς και του Προέδρου της χώρας, Γκιόρκι Ιβάνοφ, στα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις και απαράδεκτες ενέργειες δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.

“Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό ερώτημα του κ. Πόποσκι, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την ελληνική θέση – που είχε διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, φέτος το Μάρτιο – υπέρ της κατασκευής διασυνδετηρίου αγωγού του TAP μεταξύ Ελλάδος – ΠΓΔΜ. Ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός ενισχύει τη δυναμική και τη σημασία του TAP και προσφέρει στη γειτονική χώρα μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο” καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ