Σταθάκης: Η ρευστότητα δεν έχει μαγικές λύσεις…

Σταθάκης: Η ρευστότητα δεν έχει μαγικές λύσεις…

Ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε στον Real fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη ρευστότητα στην αγορά, την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και το ελληνικό χρέος.

«Πρέπει να αλλάξει άμεσα η πολιτική σε μια σειρά από θέματα. Πρωταρχικά να αλλάξει η κεντρική ιδέα της μνημονιακής πολιτικής που τα προκάλεσε όλα αυτά. Ταυτόχρονα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα τα οποία επιλύουν σε ένα βαθμό κάποια από τα προβλήματα και αυτά πρέπει να γίνουν τώρα. Πρέπει να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο να διευκολύνει τους εξωδικαστικούς διακανονισμούς», τόνισε αρχικά ο κ. Σταθάκης και συνέχισε:

«Η ρευστότητα δεν έχει μαγικές λύσεις. Θέλει δύο πράγματα. Το ένα στο οποίο είμαστε επίμονοι εδώ και καιρό και αφορά τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και το δεύτερο είναι η αλλαγή πολιτικής απέναντι στο τραπεζικό ζήτημα της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καθεστώς ρευστότητας».

«Οι όποιες αλλαγές γίνουν στο φορολογικό θα έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα με δεδομένο ότι οι φοροελαφρύνσεις στα κατώτερα στρώματα θα αυξήσουν τη ζήτηση την οικονομία άμεσα», πρόσθεσε.

«Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο επίκεντρό του, την ιδέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην δημιουργία μιας νέας παραγωγικής δομής της οικονομίας. Προφανώς αυτή θα έχει μικρές, μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να αλλάξει η δημόσια πολιτική η οποία επηρεάζει αυτές τις καταστάσεις, τόνισε ακόμα ο κ. Σταθάκης και συμπλήρωσε:

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινητοποιηθεί και ένα σύνολο φορέων ώστε να υπάρξει μια μετατροπή».

«Η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων δεν μπορούν να απαντήσουν στο πρόβλημα. Θα χρειαστεί μια γενναία απομείωση του ιδίου του χρέους. Παραμένει κοινός τόπος, ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται πολύ μεγάλη απομείωση της τάξης του 50%+».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ