ΦΩΤΟ-Ο Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΦΩΤΟ-Ο Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρακολούθησε τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη συμμετοχή ξένων μαχητών σε συγκρούσεις. Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η χώρα του προεδρεύει του Σώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο. Στο τέλος της συζήτησης, υιοθετήθηκε ομόφωνα μια Απόφαση, σύμφωνα με την οποία το ΣΑ απαιτεί από τα κράτη μέλη του Οργανισμού να «προλαμβάνουν και να καταστέλουν» τη στρατολόγηση, καθώς και τη μετάβαση στο εξωτερικό εξτρεμιστών μαχητών για να πολεμήσουν.

 

 

Στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Βενιζέλος συνέχισε και χθες τις επαφές του και συμμετείχε σε πολυμερείς συναντήσεις. Το βράδυ, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επίσης θα έχει συνομιλία και με τον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού για τις Συριακές Επαναστατικές και Αντικαθεστωτικές Ομάδες.

«Ουσιαστική» χαρακτηρίστηκε η συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Εκτός από την αναφορά στα «μεγάλα προβλήματα» σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, έγινε αναφορά και στις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Βενιζέλος είχε επίσης συνάντηση με τον γραμματέα του κράτους (πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών) της Αγίας Έδρας, καρδινάλιο Παρολίν, στο πλαίσιο της δεξίωσης που είχε παραθέσει την Τρίτη το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών που μετέχουν στην ΓΣ του ΟΗΕ. Βενιζέλος και Παρολίν είχαν συναντηθεί και πριν δυο περίπου μήνες στη Βαρσοβία.

 

 

Ο Καρδινάλιος ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τον νέο νόμο που αναγνωρίζει «νομική προσωπικότητα» στις θρησκευτικές οντότητες. Επίσης, ο Καρδινάλιος επεσήμανε την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ευκαιρία της Θρονικής Εορτής και εξέφρασε την ευχή, με την ευκαιρία αυτή, να ξανασυναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, αν θα μεταβεί εκεί και ο κ. Βενιζέλος για τη Θρονική Εορτή.

Σήμερα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 69ης ΓΣ του διεθνούς Οργανισμού, θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική προεδρία του οποίου ασκεί για το τρέχον εξάμηνο η Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με το νέο ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε και μετά θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει η αλβανική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ