Στον ΟΗΕ ο Βενιζέλος

Στον ΟΗΕ ο Βενιζέλος

Θέματα ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος θα συζητήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατά την αποψινή συνάντησή τους στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στις 11:15μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα και στην 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Με την αποψινή συνάντησή του με το γγ του ΟΗΕ, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των επαφών του, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα των εργασιών της ΓΣ. Ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση θα εξετασθούν σημαντικά ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς πολιτικής. Ο κ. Βενιζέλος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον γγ των Ηνωμένων Εθνών για τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με στελέχη και εκπροσώπους ομογενειακών φορέων, στην κατοικία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Τη Δευτέρα, θα μεταβεί στα Γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής για να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Βενιζέλος θα συζητήσει το Κυπριακό και σε ιδιαίτερη συνάντηση που θα έχει με το νέο ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντα.

Κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει διαδοχικές, διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους άλλων χωρών και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, καθώς και δημόσιες ομιλίες και παρεμβάσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία που θα απευθύνει στην Ολομέλεια της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου, πέραν των συναντήσεών του με τους ομολόγους του στο πλαίσιο των ευρω-ατλαντικών θεσμών, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, κατά χρονολογική σειρά, με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, της Ανδόρας, της Αιγύπτου, του Σαν Μαρίνο, της Γεωργίας και του Ισραήλ.

Ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Αίγυπτο, όπου θα εξετασθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας.

Σε πολυμερές επίπεδο, θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ – ΝΑΤΟ, ενώ θα λάβει μέρος στη συνάντηση των κρατών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και στην Υπουργική Συνάντηση των συμμετεχόντων κρατών στον Ο.Α.Σ.Ε..

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη και θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική Προεδρία του οποίου ασκεί η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Βενιζέλος θα απευθύνει ομιλία στην Υπουργική Διαβούλευση για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες και θα συμμετάσχει σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη συμμετοχή ξένων τρομοκρατών μαχητών σε συγκρούσεις, στην οποία θα προεδρεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Επιπλέον, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου για τον ιό Έμπολα και σε σύνοδο κορυφής με θέμα την «Ενδυνάμωση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων». Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εβραϊκές Οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ θα παρευρεθεί σε εκδήλωση του American Jewish Committee για τον αντισημιτισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ