Ο Τσίπρας στους Financial Times: Θα γιατρέψουμε τις πληγές και τις αδικίες

Ο Τσίπρας στους Financial Times: Θα γιατρέψουμε τις πληγές και τις αδικίες

 

«Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε την κρίση», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι «θα γιατρέψουμε τις πληγές και τις αδικίες των χρόνων του μνημονίου».

«Όπως θα περίμενε κανείς από τον ηγέτη του κόμματος της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας διατυπώνει πολλές κριτικές κατά της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωζώνη: η ζήτηση είναι αδύναμη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αυστηρή, οι αποπληρωμές για το χρέος πολύ υψηλές και η ανάπτυξη σχεδόν ανύπαρκτη», αναφέρουν οι Financial Times, παρουσιάζοντας τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζουν:

«Αλλά σε αντίθεση με λαϊκιστές πολιτικούς που αναδείχθηκαν στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι είναι φιλοευρωπαϊστής και δηλώνει ότι θέλει να μείνει στο ευρώ η Ελλάδα. Ο στόχος του είναι να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι να την διαλύσει και προσπαθεί να στείλει αυτό το μήνυμα στο εξωτερικό».

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times και σημείωσε: «Η κρίση τώρα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μία δοκιμή κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 «Ο κ. Τσίπρας», γράφουν οι Financial Times, «έχει καλωσορίσει την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να δηλώσει την πρόθεση της να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό. Αλλά υποστηρίζει πως δεν αρκούν: η ευρωζώνη χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μαζικές δαπάνες σε υποδομές σε όλη την Ευρώπη για να τονωθεί η ζήτηση, να μειωθεί η τεράστια ανεργία και να αποτραπεί η «κοινωνική καταστροφή»».

«Θέλουμε να σταματήσουμε την λιτότητα και προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συμμαχία περιφερειακών κρατών» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να σπάσουμε αυτό το πλαίσιο του μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας».

«Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι οι ιδέες αυτές κερδίζουν έδαφος στην ευρωζώνη. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ειρωνικό που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν την τελευταία ομιλία του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ, στην οποία κάλεσε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια για να τονώσουν την ζήτηση και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο αριστερός υπουργός βιομηχανίας έχασε την θέση του γιατί έλεγε πάνω κάτω το ίδιο πράγμα», γράφουν οι Financial Times και συμπληρώνουν:

«Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μπορεί να αναδυθεί πρωθυπουργός της Ελλάδας ακόμα και την επόμενη χρονιά, αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας και διενεργηθούν αναγκαστικά νέες εκλογές, χρειάζεται απεγνωσμένα μια νέα συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων η οποία θα βοηθήσει να βγει η Ελλάδα από τον οικονομικό της λάκκο».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times «η οικονομική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς ακαδημαϊκούς εκπαιδευμένους σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, έχει καταλήξει σε μια «δαιμόνια» πρόταση: σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι χώρες της ευρωζώνης θα προσφέρουν στην χώρα «ανακούφιση χρέους».

«Εχουμε να πληρώσουμε 10 δισ. ευρώ σε τόκους το χρόνο και την ίδια στιγμή να «τρέχουμε» ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε την κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Τσίπρας», σύμφωνα με τους Financial Times, «ελπίζει ότι οι ετήσιες πληρωμές για το χρέος μπορούν να μειωθούν κατά 5 δισ. ευρώ το χρόνο επιτρέποντας στη χώρα να διαθέσει περισσότερα χρήματα στον σκληρά πιεσμένο πληθυσμό και να πυροδοτήσει ανάπτυξη». «Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις χαμηλότερες συντάξεις και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Δεύτερον, θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και θα έχουμε κάποιες στοχευμένες φορολογικές μειώσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα γιατρέψουμε τις πληγές και τις αδικίες των χρόνων του μνημονίου. Και ο κάθε ένας που παράνομα απολύθηκε θα κερδίσει ξανά την εργασία του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ