Παπούλιας: Ανάγκη “αποκάθαρσης” της Ιστορίας

Παπούλιας: Ανάγκη “αποκάθαρσης” της Ιστορίας

 

Την ανάγκη «αποκάθαρσης της Ιστορίας από πολλά πράγματα τα οποία βαρύνουν, χωρίς να είναι η πραγματικότητα» ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ως ένα από τα σημεία στα οποία το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Την ίδια στιγμή, για «εργαστήριο ευρωπαϊκής συνεργασίας» έκανε λόγο ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα, ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Αυτό το Ίδρυμα Νεολαίας είναι απαραίτητο για μία νέα δυναμική μέσα στην ΕΕ. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα που δεν μας αρέσουν στην ΕΕ, μονάχα μέσα από τη νεολαία και από το κίνημα της νεολαίας μπορεί να το κάνουμε» τόνισε ο κ. Παπούλιας κατά την τελετή υπογραφής της δήλωσης προθέσεων για τη σύσταση του Ιδρύματος Νεολαίας από τη Γερμανίδα υπουργό Οικογένειας, Μανουέλα Σβέσιγκ και τον Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο, Παναγιώτη Ζωγράφο.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην Ελλάδα το Ίδρυμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Νομίζω ότι, στη χώρα μου, το Ίδρυμα αυτό θα έχει τη δυνατότητα να παίξει και έναν άλλο πολύ σημαντικό ρόλο: στην αποκάθαρση της Ιστορίας από πολλά πράγματα τα οποία βαρύνουν, χωρίς να είναι η πραγματικότητα. Πράγματι, έχουν γίνει πολλά τα οποία έχουμε καταδικάσει, για τα οποία έχουμε πολεμήσει, αλλά γίνονται και πάρα πολλά τα οποία είναι πολύ θετικά στη συνεργασία των δύο χωρών». Διαβεβαίωσε δε τον Γερμανό Πρόεδρο ότι θα είναι στο πλευρό του σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γκάουκ χαιρέτισε το υπό σύσταση Ίδρυμα, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει κάτι αντίστοιχο, μόνο με τη Γαλλία και την Πολωνία, τονίζοντας έτσι τη σημασία που έχουν για τη χώρα του οι σχέσεις με την Ελλάδα. Δήλωσε μάλιστα, ευγνώμων που παρά τις αντανακλάσεις του παρελθόντος οι δύο χώρες μπόρεσαν σταδιακά να αναπτύξουν βαθιά φιλία και έκανε λόγο για ένα βήμα, προκειμένου αυτό το πνεύμα φιλίας να μεταφερθεί στο μέλλον. Οι νέοι διαμορφώνουν το μέλλον» σημείωσε και πρόσθεσε ότι με τις επαφές μπορεί κανείς, να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. «Η συνύπαρξη του διαφορετικού εμπλουτίζει την Ευρώπη μας και επιτρέπει τη δημιουργία νέων ιδεών» τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ