Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για την αιθαλομίχλη

Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για την αιθαλομίχλη

Σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών και των Περιφερειών της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αιθαλομίχλης ενόψει της χειμερινής περιόδου, πραγματοποίησε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Νάντια Γιαννακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκαν οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας, οι έλεγχοι στις εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες) και η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά στη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων.

Επιπλέον, εξετάστηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς επίσης και οι τρόποι χρηματοδότης των ανωτέρω δράσεων.

Οι εκπρόσωποι των Περιφερειών Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν για την εντατικοποίηση των ελέγχων, τόσο σε επίπεδο εμπορίας στερεής βιομάζας όσο και ελέγχων εκπομπών καυσαερίων σταθερών εστιών καύσης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, οι περισσότερες Περιφέρειες δρομολογούν ή έχουν ήδη κινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες, για την προμήθεια αναλυτών μέτρησης καυσαερίων και αιωρούμενων σωματιδίων.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η εγκαθίδρυση ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των Περιφερειών, με κόμβο το ΥΠΕΚΑ, για τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων σε περιπτώσεις εμφάνισης επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ολόκληρης της χώρας και κυρίως του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ