• Τσίπρας: Συζητούν 27 αλλά τελικά γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ

  5:47 μμ, Κυριακή 07 Σεπ 2014 5:47 μμ, Κυριακή 07 Σεπ 2014

  Τσίπρας: Συζητούν 27 αλλά τελικά γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ

  «Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική μας εκθέτει σε κίνδυνο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα.

  «Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και η λιτότητα, το φάρμακο αυτό, όχι μόνον είναι λανθασμένο, αλλά και επικίνδυνο. Μετά από πέντε χρόνια, η κρίση, αντί να εκλείψει, πολλαπλασιάστηκε, υπάρχει μετάσταση. Και τώρα κινδυνεύουμε από παγκόσμια ύφεση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

  «Η Ελλάδα έχει τις ευθύνες της, αλλά στην χώρα μου εφαρμόσθηκε το πιο βίαιο πρόγραμμα που υιοθετήθηκε ποτέ στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξήγησε τη θέση αυτή λέγοντας ότι «το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% σε τέσσερα χρόνια, το επίσημο επίπεδο της ανεργίας είναι στο 28% και το δημόσιο χρέος ανέβηκε από το 126% στο 175%, στοιχεία απαράδεκτα για μια ευρωπαϊκή χώρα».

  «Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει ένα δημόσιο χρέος που είναι σχεδόν διπλάσιο από το ΑΕΠ της, διότι η αποπληρωμή των τόκων και μόνον, συνθλίβει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης», σημείωσε.

  Η κρίση αυτή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι ένα πρόβλημα της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας, αλλά ένα δομικό πρόβλημα. Αν το καταλάβουμε, θα καταλάβουμε και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με πολιτικό τρόπο και να κάνουμε μια πιο δημοκρατική Ευρώπη: σήμερα συζητούν 27 αλλά τελικά γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ».

  Σε σχέση με την Γερμανία, ο κ. Τσίπρας τόνισε στην Λα Στάμπα ότι «θεωρεί πως θα έπρεπε να αυξήσει τιμές και μισθούς», διότι «λίγος πληθωρισμός δεν θα την έβλάπτε».

  Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να υπάρξει τεχνολογικός εκσυγχρονισμός που να μην περικόψει θέσεις εργασίας αλλά να δημιουργήσει νέα απασχόληση και να γίνουν δημόσιες επενδύσεις», από την στιγμή «που δεν πρόκειται για εξαιρετική συνταγή, αλλά για εκείνη που εφαρμόσθηκε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το 1929».

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε, παράλληλα, στην Λα Στάμπα, ότι «πρέπει να δοθεί στις οικονομίες των διαφόρων χωρών ο αναγκαίος χρόνος για να ορθοποδήσουν, χωρίς τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας» και ότι «χρειάζεται μια λύση για το δημόσιο χρέος, έτσι όπως βρέθηκε μια λύση το 1953 - με γνώμονα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - για τα πολεμικά χρέη της Γερμανίας».

  Σε ότι αφορά τις τελευταίες αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι, εκτίμησε ότι «ακολουθούν την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θεωρεί ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ μπορούν να ωθήσουν προς μια διαρκή ανάκαμψη της οικονομίας». «Πρόκειται, κυρίως, για συμβολικό μήνυμα προς την Μέρκελ», εξηγεί ο Αλέξης Τσίπρας.

  Σε σχέση με την «δυνατότητα επιστροφής σε πολιτικές του Κέυνς» στην οποία αναφέρεται με ερώτησή της η Λα Στάμπα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά : «πιστεύω πως μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερα άτομα- συμπεριλαμβανομένων και των γερμανών -καταλαβαίνουν ότι είναι ο σωστός δρόμος. Αλλά, φοβάμαι ότι έχουμε αργήσει υπερβολικά».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα