Την Τρίτη οι ονομαστικές ψηφοφορίες για το αντιρατσιστικό

Την Τρίτη οι ονομαστικές ψηφοφορίες για το αντιρατσιστικό

 

Επεισοδιακή ήταν η σημερινή συζήτηση στη βουλή επί των άρθρων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική, τόσο από την Αριστερά, όσο και από την Χρυσή Αυγή – ενώ διακριτή υπήρξε διακομματικά και η παρουσία βουλευτών που ζητούσαν την ρητή καταγραφή στο σώμα του νομοσχεδίου, της ποινικοποίησης της κακόβουλης αμφισβήτησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά τεσσάρων από τα πέντε άρθρα του νομοσχεδίου, για να μετριάσει στη συνέχεια τη στάση του.  Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασιλική Κατριβάνου, υποστήριξεπως η κυβέρνηση ενήργησε “σαν βασική μέριμνα να ήταν να ξεφορτωθούμε το ζήτημα του να κάνουμε μία αντιρατσιστική νομοθεσία επί της ουσίας – και απλά να καλύψουμε την τυπική υποχρέωση της Ελλάδας να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία”.

“Είναι δυνατόν να στέκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ποινικοποίηση του λόγου του μίσους; Είναι δυνατόν να μην είναι συμμέτοχοι οι βουλευτές του σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε;” αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριαντάφυλλος, “Γιατί ζητούσαν τότε, να έρθει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, αν τελικά δεν χρειαζόταν;”

 “Η ένστασή σας είναι παντελώς για αντιπολιτευτικούς λόγους” είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι το νομοσχέδιο δεν προστατεύει τον βασικό μάρτυρα ενός ρατσιστικού εγκλήματος, από το ενδεχόμενο σύλληψης και απέλασης, εάν αυτός είναι μετανάστης “χωρίς χαρτιά”, πως αποσυνδέει την ηθική από την φυσική αυτουργία ενός ρατσιστικού εγκλήματος, τιμωρώντας μονάχα την πρώτη, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, δεν ρυθμίζει το πρόβλημα της χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά των μονίμων μεταναστών, δεν εισάγει αντιρατσιστική αγωγή στα σχολεία – και τέλος, πως στην περίπτωση των Γενοκτονιών, “ποινικοποιεί την αντίθετη άποψη και περιορίζει την ελευθερία του λόγου”.

Από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, απάντησε λέγοντας πως η τιμωρία του φυσικού αυτουργού αντιμετωπίζεται ήδη από τον Ποινικό Κώδικα, πως το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης χρήζει ξεχωριστού νομοθετήματος, η ρύθμιση του προβλήματος της ιθαγένειας είναι έτοιμη και θα έπρεπε να είχε ήδη εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή – ενώ για την αμφισβήτηση των Γενοκτονιών, υπογράμμισε (μαζί με τους εισηγητές και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της συμπολίτευσης) πως δεν ποινικοποιείται η αμφισβήτησή τους καθαυτή (πόσο δε μάλλον η ιστορική έρευνα), αλλά μονάχα η προσβλητική, κακόβουλη άρνησή τους που οδηγεί σε πράξεις βίας.

“Ποιος ορίζει τι είναι προσβολή;” αντέταξε η ‘Αννα Χατζησοφιά (ΣΥΡΙΖΑ). Το 2012 οι χρυσαυγίτες χυδαιολογούσαν έξω από το θέατρο «Χυτήριο» και απειλούσαν ηθοποιούς και κοινό. Όμως, εκείνοι που συνελήφθησαν (για προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος) ήταν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της παράστασης «Corpus Christi» και επιπλέον, διετάχθη και κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση…” σχολίασε η βουλευτής.

Το άρθρο 2 συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά, με την κυβέρνηση να δέχεται βολές ακόμα και από την συμπολίτευση, αλλά και να σημειώνονται διαρροές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Έτσι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ζήτησαν να υπάρξει ρητή αναφορά στη Γενοκτονία του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από τους Νεότουρκους – αίτημα το οποίο είχαν προωθήσει 38 βουλευτές από πλευράς Νέας Δημοκρατίας (και ανέπτυξε απόψε η Φωτεινή Αραμπατζή) και στο οποίο επέμειναν ιδιαίτερα, τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (Μ. Χρυσοβελώνη), αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως εκπροσωπήθηκαν από τον Β. Καπερνάρο.

Η ΔΗΜΑΡ από την άλλη, υπερψήφισε τη διάταξη για την ποινικοποίηση του κακόβουλου αναθεωρητισμού, με εξαίρεση τη Μαρία Ρεπούση, που θεώρησε πως το άρθρο 2 “βάλει ευθέως κατά του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης γνώμης, που είναι θεμέλιος λίθος του δημοκρατικού πολιτεύματος”. Η βουλευτής διευκρίνισε πως καταψηφίζει το άρθρο, και πως δηλώνει “παρών” για όλα τα υπόλοιπα. “Η διατύπωση του άρθρου 2, είναι παρόμοια με εκείνη της πρότασης νόμου που είχαμε καταθέσει εμείς ως ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ. Όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τότε – και το τονίζω αυτό – είχαμε υπογράψει και την αιτιολογική έκθεση και την πρόταση νόμου γι’ αυτό το θέμα” απάντησε, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 2, ενώ κατά τα αναμενόμενα, εναντίον της διάταξης (και του συνόλου του νομοσχεδίου) στράφηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής: Ο εισηγητής του κόμματος, Μιχαήλ Αρβανίτης, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο “δίνει δικαιώματα στους αλλοφύλους εισβολείς και στους ντόπιους γραικύλους προστάτες των, και αφαιρεί απ’ τον Έλληνα, τα δικαιώματα της ελευθερίας της σκέψεως και έκφρασης της γνώμης”.

Η Χρυσή Αυγή ζήτησε ονομαστικές ψηφοφορίες για τα τρία πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου, οι οποίες θα διεξαχθούν (μαζί με την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ) την ερχόμενη Τρίτη.

 

Την εναντίωσή τους σε οποιαδήποτε επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο, ο Τάσος Νεράντζης (ΝΔ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Κασαπίδης.”Ζητάμε να ανατραπεί ένας ορισμός του Μοδεστίνου -μαθητή του Ουλπιανού – ο οποίος ισχύει από τον τρίτο αιώνα και μιλάει για «ανδρός και γυναικός συνάφεια». Ζητάμε να ξεθεμελιωθεί η ανθρωποκεντρική και φυσιολογική αντίληψη περί γάμου” ανέφερε ο Τάσος Νεράντζης, και αναρωτήθηκε “εάν θα αναγνωρίσουμε την παιδοφιλία όπως η Ολλανδία, ή θα μιμηθούμε άλλα κράτη που επιτρέπουν οίκους ανοχής για κτηνοβασία”.

Σε αντίστοιχο ύφος και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Κασαπίδης, υπενθύμισε απόσπασμα της προς Ρωμαίους επιστολής του αποστόλου Παύλου, όπου προειδοποιούνται οι πιστοί ότι απ’ την Βασιλεία των Ουρανών αποκλείονται “οι πόρνοι, οι μοιχοί, οι ειδωλολάτρες, οι μαλακοί και οι αρσενοκοίται – δηλαδή αυτοί που όντες άντρες πλαγιάζουν με άντρα”.

 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα δήλωσε πως καταψηφίζει τα άρθρα του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι βασίζονται συν τοις άλλοις, σε απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, “στη Λεττονία, την πατρίδα του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε., Νιλς Μούιζνιεκς, το 40% των πολιτών δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Η Κομμουνιστική Νεολαία της Τσεχίας τέθηκε εκτός νόμου, επειδή στο Καταστατικό της προβλέπει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Θα κρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ιστορικά και ποινικά τις κοινωνικές επαναστάσεις;” σχολίασε ο κος Παφίλης για να απαντήσει ο ίδιος: “Στόχος της απόφασης-πλαισίου, είναι η ποινικοποίηση ιδεών που δεν χωράνε στο καπιταλιστικό σύστημα”.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, έκανε αποδεκτή τροπολογία του ΠΑΣΟΚ με την οποία αυστηροποιήθηκαν οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα ρατσιστικά εγκλήματα. Την τροπολογία υποστήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετριάζοντας την αρχική του στάση για τρία από τα πέντε άρθρα του νομοσχεδίου, δηλώνοντας “παρών”.

 

 

Διαβάστε επίσης

 

ΒΙΝΤΕΟ-Νεράντζης: Το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει θέση σ’ εμάς

ΒΙΝΤΕΟ-Γεωργιάδης προς ΧΑ: Στον Άγιο Παντελεήμονα μας δείρατε

ΒΙΝΤΕO-Άδωνις σε Ματθαιόπουλο: “Διεκδικείτε το βραβείο του μεγαλύτερου ρουσφετιού”

 

ΒΙΝΤΕΟ-Αθανασίου: Μακριά από μένα σκέψεις τύπου Μπαλτάκου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ