Αυστηροποιούνται οι ποινές για ρατσιστικά εγκλήματα

Αυστηροποιούνται οι ποινές για ρατσιστικά εγκλήματα

 

Την θεσμοθέτηση αυστηρότερων διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα,αναφορικά με τις επιβαλλόμενες αποτρεπτικές κυρώσεις στην περίπτωση εγκλημάτων που τελούνται με ρατσιστικά κίνητρα εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με τροπολογία που κατατέθηκε στο συζητούμενο νομοσχέδιο «Τροποποίηση του ν.972/1979(Α΄139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913 ΔΕΥ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328)”.

Η τροπολογία που έγινε δεκτή τόσο από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, όσο και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, υπογράφεται από τον γραμματέα της ΚΟ ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα και τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους του κόμματος Κώστα Τριαντάφυλλο και Γιάννη Κουτσούκο.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, προτάθηκε η προσθήκη άρθρου στον Ποινικό Κώδικα, για την επαύξηση των πλαισίων ποινής για τα εγκλήματα που τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο. Η επαύξηση θα γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του προβλεπόμενου κατώτερου ορίου της ποινής.

Παράλληλα με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, προβλέπεται η επιβολή ποινής για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, σε όσους τελούν εγκληματικές πράξεις με ρατσιστικά κίνητρα, εφόσον επιβληθεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

 

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «εγκληματικές πράξεις με ρατσιστικά κίνητρα συνιστούν εκδήλωση ισχυρότατης περιφρόνησης, εκ μέρους των δραστών, της θεμελιώδους για την έννομη τάξη αξίας του ανθρώπου» . Συνεπώς όπως επισημαίνεται στην Αιτιολογική Έκθεση οι δράστες «δεν μπορούν να έχουν λόγο άμεσα ή έμμεσα για τη διακυβέρνηση, ούτε να ασκούν οποιοδήποτε αξίωμα σε μία χώρα που έχει ως πρωταρχική υποχρέωση εκ του Συντάγματός της, την προστασία της αξίας του ανθρώπου».

 

 Διαβάστε την τροπολογία εδώ

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ