Βορίδης: Δεν έχουμε βγει από την περίοδο της δημοσιονομικής επιτήρησης

Βορίδης: Δεν έχουμε βγει από την περίοδο της δημοσιονομικής επιτήρησης

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μίλησε στον Real fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές αλλά και όλα τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

«Προφανώς οι δόσεις έχουν δημοσιονομική επίπτωση στην πορεία των εισπράξεων. Η μία εκτίμηση είναι ότι η διευκόλυνση των οφειλετών θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα και το αποτέλεσμα τελικά θα είναι καλύτερο και η άλλη εκτίμηση είναι ότι πρέπει να επιμείνει κανείς στις συγκριμένες ρυθμίσεις», σχολίασε αρχικά για το θέμα των περισσότερων δόσεων στους οφειλέτες.

«Η έννοια του τελειώνει η τρόικα και τελειώνει το μνημόνιο, έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει πλέον καταβολή, παρά μόνο μία. Υπάρχουν καταβολές οι οποίες θα τρέξουν περίpου 1,5 χρόνο ακόμα από το ΔΝΤ και το 2ο είναι ότι δεν υπάρχει περαιτέρω πρόγραμμα. Μπορώ να προσθέσω και ένα 3ο.

Τελειώνουν οι δράσεις. Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα το οποίο έχει υπάρξει. Αυτό νομίζω είναι το νόημα του “τελειώνει το μνημόνιο”», σχολίασε ακόμα ο κ. Βορίδης.

«Η χώρα δεν έχει βγει από την περίοδο της δημοσιονομικής επιτήρησης. Τελειώνει μια αρκετά σκληρή περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής και τελειώνει και η περίοδος της υφέσεως», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «ανεξαρτήτως τρόικας, δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει ο καθένας ότι θέλει πια στην Ευρώπη. Να κάνεις πράγματα τα οποία θα έχουν επίπτωση στη δημοσιονομική κατάσταση και να μην ρωτάς κανέναν, είναι κάτι που η Ευρώπη το ξαναβλέπει».

Όπως είπε, «Εμείς λέμε ότι αν επιμείνετε στις περιορισμένες δόσεις χάνετε στις εισπράξεις. Αυξήστε τις δόσεις, δεχθείτε ότι αυξάνοντας τις δόσεις, θα έχετε μια δημοσιονομική επίπτωση αλλά κατ’ αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Αυτά όμως είναι εκτιμήσεις για το μέλλον. Προφανώς και έχουν δημοσιονομική σημασία αυτά».

Σε ότι αφορά το ζήτημα μιας Εθνικής συνεννόησης για το χρέος, ο κ. Βορίδης είπε ότι «Εμείς δεν έχουμε την εικόνα, ότι απέναντί μας έχουμε υπεύθυνους συνομιλητές στο επίπεδο του εσωτερικού. Εκεί να την κάνεις την απόπειρα συνεννόησης, αλλά τι περιθώριο έχεις. Εκείνο που πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε, είναι να διαμορφώσουμε όρους με τους δανειστές οι οποίοι πρέπει να προκύψουν μέσα από διαδικασία συνεννόησης. Εγώ δεν έχω διακρίνει ένα τέτοιο κλίμα στην αξιωματική αντιπολίτευση».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ