“Γιατί φόρεσα το άστρο του Δαβίδ”

“Γιατί φόρεσα το άστρο του Δαβίδ”

Τους λόγους που ώθησαν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να φορέσει το άστρο του Δαβίδ στην τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου αποκαλύπτει ο Βηματοδότης.

«Ούτε ήταν δική του ιδέα ούτε είχε προγραμματίσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης να καρφιτσώσει στο πέτο του την ημέρα της ορκωμοσίας του δημοτικού συμβουλίου το άστρο του Δαβίδ. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η ιδέα, όπως είπε, ανήκει στην Ελεάνα Ιωαννίδου, εκπρόσωπο των Οικολόγων, η οποία λίγα λεπτά πριν από την ορκωμοσία πλησίασε τον κ. Μπουτάρη έχοντας στα χέρια της καμιά εικοσαριά χάρτινα άστρα του Δαβίδ.

Του ζήτησε να τα φορέσουν ως ένδειξη τιμής για τα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης από τους ναζί και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία χρυσαυγιτών στην αίθουσα. Υπήρχε στο άστρο κάτι γραμμένα στα εβραϊκά και ο δήμαρχος ρώτησε προτού το καρφιτσώσει τι σημαίνει η φράση. Και όταν η κυρία Ιωαννίδου του εξήγησε πως σημαίνει ΄Είμαι  Εβραίος΄, το καρφίτσωσε αμέσως στο πέτο του, όπως το καρφίτσωσαν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι».

 

Πηγή: tovima.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ