ΦΩΤΟ-Επίσκεψη Κικίλια στη Χίο

ΦΩΤΟ-Επίσκεψη Κικίλια στη Χίο

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε σήμερα τη Διεύθυνση Αστυνομίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου, καθώς και το Κέντρο Ταυτοποίησης Αλλοδαπών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε και με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνούς.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Υπουργού ήταν η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Λαγό και με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, Αστυνομικό Διευθυντή Δημήτριο Γατσιό και ενημερώθηκε για τα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής.

Ακολούθησε η συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι συνθήκες εργασίας, καθώς και θέματα υλικοτεχνικής υποδομής και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Κικίλιας μετά την ολοκλήρωση των δύο συναντήσεων δήλωσε: « Άκουσα με μεγάλη προσοχή τους Αξιωματικούς και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαπίστωσα από κοντά το αξιόλογο έργο που επιτελούν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Το θέμα της λειτουργίας του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης στην Χίο που μου ετέθη, το αξιολογώ ως σημαντικό. Τις επόμενες ημέρες θα ζητήσω από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας μία ολοκληρωμένη μελέτη για την αποτελεσματική λειτουργία μίας τέτοιας υπηρεσίας στο νησί.

Θα επικοινωνήσω με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Αστυνομικό Τμήμα Χίου με τη μη παραλαβή ποινικών κρατουμένων από το Κατάστημα Κράτησης Χίου, με το αιτιολογικό της πληρότητας. Θα συνεργαστώ με τον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να αναζητήσουμε από κοινού μία λύση, που θα οδηγεί σε οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος.

Θέλω να γνωρίζετε ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια -στο πλαίσιο της σημερινής δύσκολης συγκυρίας – για να δώσουμε τις πρέπουσες λύσεις. Στους δύσκολους καιρούς δεν χρειάζονται λόγια, αλλά πράξεις».

Επίσκεψη στο Κέντρο Ταυτοποίησης Αλλοδαπών

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συνοδευόμενος από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου επισκέφθηκε το Κέντρο Ταυτοποίησης Αλλοδαπών και ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται στο χώρο αυτό.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι: «Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές καλούνται να διαχειριστούν σήμερα ένα πολύ σημαντικό κύμα παράνομων μεταναστών. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Από τις αρχές του 2014, συνελήφθησαν 3.080 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην περιοχή δικαιοδοσίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου. Μόνο τον Αύγουστο, μέχρι τις 26 Αυγούστου συνελήφθησαν 1.216 παράνομοι μετανάστες. Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν ανθρώπινες ζωές και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.

Επαναλαμβάνω κάτι που γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά. Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μία πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και του ασύλου με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Αυτό όμως που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι ότι το θέμα της μετανάστευσης και ειδικά της παράνομης, δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό».

Μετά το Κέντρο Ταυτοποίησης Αλλοδαπών Χίου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διοικητή Βορείου Αιγαίου, Αρχιπύραρχο Διονύσιο Κουτσούκο, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, Αντιπύραρχο Ιάκωβο Αρχοντάκη και το προσωπικό της Υπηρεσίας.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα θέματα πυρασφάλειας και δασοπυρόσβεσης που αφορούν την περιοχή, αλλά και σε θέματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού και ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για το έργο που επιτελούν για την πυροπροστασία των δασών μας, όπως βέβαια και την προστασία των πολιτών. Επεσήμανε επίσης ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει αυτό το έργο και προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκσυγχρονιστεί ο υπάρχων εξοπλισμός. Τόνισε ακόμη ότι προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η άμεση προώθηση του διαγωνισμού, αλλά και της υπογραφής σχετικής σύμβασης πριν από λίγες ημέρες, όπως και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αγορά 372 νέων οχημάτων, που θα καλύψουν ανάγκες σε διάφορες υπηρεσίες της χώρας.

Η επίσκεψη του Υπουργού στη Χίο ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χίου, κ. Μανώλη Βουρνούς.

Ο Υπουργός ευχήθηκε στον κ. Βουρνούς κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης του δήλωσε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να ακούσω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις και τις προτάσεις του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Χίου για ζητήματα που σχετίζονται με θέματα ασφαλείας στο νησί. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα προβλήματα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στις τουριστικές περιοχές είναι ιδιαίτερα. Ακριβώς για αυτό η Ελληνική Αστυνομία ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό με στοχευμένες δράσεις, όπως για παράδειγμα είναι τα κοινά συνεργεία ελέγχων για την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας και την πάταξη του παρεμπορίου. Πίστευα και πιστεύω ότι η αποτελεσματικότερη παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας συναρτάται και από την καλή συνεργασία με το σύνολο των τοπικών κοινωνιών και ειδικά τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ