Στρατούλης: Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί

Στρατούλης: Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί

Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επιβολή φόρου μόνο στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Στρατούλης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Είναι ένας αντικοινωνικός, φορομπηχτικός, αντισυνταγματικός φόρος και πρέπει να καταργηθεί. Όχι απλά αύριο από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά σήμερα παλεύουμε να καταργηθεί αυτός ο φόρος της ακίνητης περιουσίας. Από την ακίνητη περιουσία μόνο η πάρα πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογηθεί, όχι η μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν επιφέρει έσοδα και εισόδημα. Στη βάση αυτή ο αγώνας που δίνουμε είναι να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ από σήμερα» σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς από που θα βρεθούν τα χρήματα ύψους 3 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία αν καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, ο κ. Στρατούλης τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει «για μια άλλη φορολογική πολιτική που κατά βάση δεν θα στηρίζεται στον φόρο της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, ούτε στους έμμεσους φόρους και για αυτό λέμε ότι πρέπει να μειωθεί πάρα πολύ ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, διατροφής, στο ρεύμα, το νερό, συγκοινωνίες, φάρμακα κλπ. Λέμε ότι θα στηρίζεται κυρίως στη φορολογία του εισοδήματος, θα ανακουφίζει τα χαμηλότερα και μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και θα επιβαρύνει τα μεγάλα εισοδήματα, τον μεγάλο πλούτο και τα μεγάλα κέρδη. Κοστολόγηση των μέτρων θα υπάρχει αλλά όχι εντός των μνημονιακών πλαισίων, δηλαδή με υπολογισμό ισοδύναμων μέτρων κλπ γιατί εμείς δεν μπαίνουμε στη λογική να βελτιώσουμε τα μνημόνια. Εμείς δεν θέλουμε να έρθουμε στην κυβέρνηση για να συζητήσουμε το πως θα εφαρμοστούν τα μνημόνια και να κοστολογήσουμε εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο των μνημονίων. Εμείς ερχόμαστε να καταργήσουμε τα μνημόνια και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις. «Πρώτον από τα μηνύματα που στέλνει η τρόικα ότι δεν θα συναινέσει σε ένα σχέδιο φοροελαφρύνσεων εκτός αν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα τα οποία και πάλι θα ζημιώσουν τον ελληνικό λαό. Οπότε δεν θα οδηγεί σε ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση το όποιο μέτρο εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ και σε οικονομική και κοινωνική ανάσα των λαϊκών νοικοκυριών. Δεύτερον, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά από ότι λέει η τρόικα. Είναι μια κυβέρνηση υποταγής στις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας και των τοκογλύφων».

Ο κ. Στρατούλης υποστηρίζει ότι από το σχέδιο καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ «τα λαϊκά νοικοκυριά και με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσουν ένα βαρύ λογαριασμό. Θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων που έχουν ΦΠΑ 6,5% ή 13% και θα πάνε σε ΦΠΑ 19% ή 21%. Και τα προϊόντα που είναι σήμερα σε χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ και που θα επιβαρυνθούν είναι τα βασικά είδη διατροφής, τα φάρμακα, το νερό, το ρεύμα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ