Πρωτοβουλίες Σαμαρά ενόψει τρόικας

Πρωτοβουλίες Σαμαρά ενόψει τρόικας

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Σημαντικές επαφές θα έχει το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι.

Ο Α. Σαμαράς επιθυμεί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εκπροσώπους των δανειστών με αφορμή και την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα ήρθε η στιγμή οι εταίροι να προχωρήσουν στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Βασικοί στόχοι του Πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας – μέσω της ανάπτυξης και η μείωση της ανεργίας. Ωστόσο προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι δύο παραπάνω στόχοι, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αποτελεί η βιωσιμότητα του χρέους η οποία θα φέρει μείωση της φορολογίας, τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ατζέντα του Πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα είναι γεμάτη από σημαντικές επαφές, οι περισσότερες εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Την Τρίτη θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο νέος πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ με τον οποίο ο Α. Σαμαράς διατηρεί άριστες σχέσεις και αναμένεται να υπάρξει στήριξη των σημαντικών προσπαθειών που γίνονται από την κυβέρνηση στην ελληνική οικονομία.

Την Τετάρτη 27 Αυγούστου είναι η σειρά του Πιέρ Μοσκοβισί να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και να συναντηθεί με τον Α. Σαμαρά.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είναι η επιλογή του Φρανσουά Ολάντ για την ευρωπαϊκή επιτροπή και οι πληροφορίες λένε ότι θα αναλάβει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακόμα και εκείνο της νομισματικής πολιτικής – εάν τελικά συμφωνήσει ο Σόιμπλε που έχει εκφράσει επιφυλάξεις – γι’ αυτό τον λόγο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, καθώς ο Π. Μοσκοβισί μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Μία ημέρα αργότερα θα επισκεφθεί τη χώρας μας το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Στις 29 Αυγούστου ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής ενώ παράλληλα θα έχει μία ακόμη συνάντηση – την τρίτη κατά σειρά – με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Το πρόγραμμα του Αυγούστου

26 -27 /8 Συνάντηση με τον Μάνφρεντ Βέμπερ (Νέος Πρόεδρος ΕΛΚ)

27/ 8 Στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί

28/ 8 Επίσκεψη του Μπενουά Κερέ (Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ)

30/8 Σύνοδος Κορυφής – Συνάντηση Α. Σαμαρά με Ζ.Κ. Γιούνκερ

Ιδιαιτέρως βαρύ αλλά κρίσιμο είναι το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο αναμένεται να κρίνει αρκετά όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, τις φοροελαφρύνσεις και για το αν χρειαστεί η χώρα μας τρίτο πακέτο στήριξης. Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα έξοδος της χώρας μας στις αγορές, η τρίτη κατά σειρά, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Την ώρα που η τρόικα μαζί με του υπουργούς της κυβέρνησης που εμπλέκονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις θα διαπραγματεύονται στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Δ. Αβραμόπουλο θα βρίσκεται στην Ουαλία και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Την επόμενη ακριβώς μέρα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσει την 79η ΔΕΘ όπου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο – η οποία βγήκε πρόσφατα από το μνημόνιο.

Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου

4-5/9 Σύνοδος ΝΑΤΟ Ουαλία

6 /9 Εγκαίνια ΔΕΘ

8-9/9 Επίσημη επίσκεψη του Πέδρο Κοέλιο (πρωθυπουργός Πορτογαλίας)

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ