Συνάντηση κορυφής για τα πανεπιστήμια

Συνάντηση κορυφής για τα πανεπιστήμια

Λύση στο οξύτατο πρόβλημα χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα επιχειρήσουν να βρουν σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Παιδείας.

Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου με τα στοιχεία που έχει συλλέξει από την πλευρά των πρυτανικών αρχών με τις οποίες συναντήθηκε την Τρίτη.

Η κυβέρνηση επιχειρεί βρει λύση για να ανακουφίσει τα δοκιμαζόμενα ανώτατα ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται και το ενδεχόμενο διάθεσης στα πανεπιστήμια μέρους των 8 εκατ. ευρώ που θα πιστωθούν στο υπουργείο Παιδείας από αυτά που συγκέντρωσε η κυβέρνηση από μίζες και άλλες εγκληματικές ενέργειες κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Η πλευρά των πανεπιστημίων θεωρεί ότι τα ιδρύματα βρίσκονται σε οριακό σημείο και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο από το Σεπτέμβριο να καταστεί αδύνατη η λειτουργία τους, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης.

Για πολλά από τα πανεπιστήμια η «κάνουλα» της χρηματοδότησης την τελευταία τετραετία έχει κλείσει και η μείωση της χρηματοδότησης έχει μειωθεί ακόμα και κατά 80%.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και να αποφασιστεί μια δέσμη μέτρων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Παιδείας για να ανακουφίσει οικονομικά τα ανώτατα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα:

1. Η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την ενιαία αρχή πληρωμών προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας.

2. Το περιεχόμενο της εγκυκλίου με την οποία τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα βρουν τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, όπως ο νόμος επιτρέπει.

3. Η απελευθέρωση της διαδικασίας λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Πλέον οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με υπογραφή των πρυτάνεων και όχι με υπογραφή υπουργού.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα των μετεγγραφών, όπου και εδώ υπάρχει διαφωνία μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πανεπιστημίων. Η πλευρά του υπουργείου Παιδείας εκτιμά τον αριθμό των μετεγγραφόμενων φοιτητών σε περίπου 10.000 την ώρα που τα πανεπιστήμια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας τον αριθμό μεταξύ 20.000 και 30.000. πράγμα που, όπως υποστηρίζουν θα φέρει σε δεινή θέση τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

Πηγή: real.gr

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μπαλτάκος: Αν χάσεις τους ενστόλους αναδρομικά…

Λαφαζάνης: Σκάνδαλο να παραμένει πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ο Γεωργίου

“Υβρίδιο” αποκάλεσε την τρόικα ο Βενιζέλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ