Αξιολόγηση στο Δημόσιο με κριτήρια του ιδιωτικού τομέα

Αξιολόγηση στο Δημόσιο με κριτήρια του ιδιωτικού τομέα

Η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον ιδιωτικό τομέα στις διαδικασίες αξιολόγησης στο χώρο του Δημοσίου είναι αναγκαία, υποστηρίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Μέχρι σήμερα, η επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση συντελούνταν αμιγώς από δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν εργαλεία και μεθόδους αξιολόγησης που κρίνονται πλέον ως μη επαρκή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή και, παραπέμποντας στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, συνεχίζει:

«Τα εργαλεία και οι μέθοδοι επιλογής προϊσταμένων που εισάγει ο νέος νόμος έχουν εφαρμοστεί επί πολλά χρόνια σε διάφορες μορφές τους σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα, όχι όμως και στο ελληνικό Δημόσιο. Η μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα είναι, συνεπώς, στοιχείο αναγκαίο και ουσιώδες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι νέες αυτές μέθοδοι στο δημόσιο τομέα. Συνεπώς, κρίνεται καταρχήν αναγκαία η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων που να έχουν εφαρμόσει με επιτυχία στην πράξη ανάλογες πρακτικές».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι προβλέπεται η συμμετοχή ενός ιδιώτη εμπειρογνώμονα σε κάθε πενταμελές συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων και ενός ιδιώτη εμπειρογνώμονα σε κάθε τριμελές συμβούλιο συνέντευξης και προσθέτει: «Οι ιδιώτες εμπειρογνώμονες παρέχουν την εμπειρία και τη γνώση τους, προκειμένου να συμβάλουν στην αναβάθμιση των σχετικών διαδικασιών και στην ανάδειξη των καταλληλότερων προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση».

Οι επισημάνσεις αυτές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμπεριέχονται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ως απάντηση σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζητεί να πληροφορηθεί και το αν θα υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες που θα κληθούν να προσφέρουν οι ιδιώτες.

«Επισημαίνεται ότι με τις διατάξεις του νέου νόμου δεν προβλέπεται αποζημίωση των μελών των συλλογικών οργάνων που θα συσταθούν, βάσει των διατάξεων αυτών», σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης και η Χριστοφιλοπούλου για τον Στεφάνου

Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν 33 βουλευτές της ΝΔ

Κουτσούμπας: Ετοιμάζουν να ρίξουν νέο τσεκούρι

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ