• Ικανοποίηση για το "θετικό κλίμα" στη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ

  2:07 μμ, Πέμπτη 17 Ιουλ 2014 2:07 μμ, Πέμπτη 17 Ιουλ 2014

  Ικανοποίηση για το "θετικό κλίμα" στη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ

  Την ικανοποίησή τους για το θετικό κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.

  Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η ελληνική οικονομία. Παρών στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα θετικά σημάδια που παρουσιάζει.

  Ενόψει της τελευταίας και ίσως σημαντικότερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οπότε θα τεθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η χώρα. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τα πέντε προαπαιτούμενα που απομένουν για την εκταμίευση της επόμενης, δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το δυσκολότερο από αυτά ήταν το ζήτημα της ΔΕΗ.

  Σε ό,τι αφορά τον ή την Ελληνίδα επίτροπο, ανώτατες πηγές βεβαίωναν ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το όνομα μέχρι το τέλος του μήνα.

  Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για τις θέσεις των ανώτατων ευρωπαϊκών αξιωμάτων, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών έχει αρκετές πιθανότητες να λάβει το χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το χαρτοφυλάκιο αυτό αναμένεται να ανατεθεί σε Επίτροπο κεντροαριστερής πολιτικής απόχρωσης.

  Σε ό,τι αφορά τον διάδοχο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη θέση της Προεδρίας της ΕΕ, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι δεν αποκλείεται να δοθεί και αυτή σε σοσιαλιστή, δεδομένου ότι τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναλάβει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανήκει στην κεντροδεξιά. Το θέμα πάντως παραμένει ανοιχτό και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι τη θέση αυτή θα πρέπει να αναλάβει το πλέον κατάλληλο πρόσωπο που θα έχει τα αναγκαία ενοποιητικά χαρακτηριστικά.

  Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που παρουσίασε ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι η Ελλάδα άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τόσο τις εξαγγελίες του για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ, όσο και για την αποφασιστικότητα την οποία δείχνει στο θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

  Σήμερα, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει, έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Ιταλού Πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στη γενέτειρά του, τη Φλωρεντία και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα