Κόντρα για τον συμψηφισμό των υπογραφών για το δημοψήφισμα

Κόντρα για τον συμψηφισμό των υπογραφών για το δημοψήφισμαΡεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Σύγκρουση στο κοινοβούλιο για το εάν θα πρέπει να αθροιστούν οι υπογραφές των κομμάτων που καταθέτουν ομοειδείς προτάσεις για το δημοψήφισμα. Ανώτατη πηγή της Βουλής εκτιμούσε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν ομοειδείς προτάσεις θα μπορούσε να υπάρξει συμψηφισμός των υπογραφών. Διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ. 

Ό,τι προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και ό,τι του εισηγηθούν οι επιστημονικές υπηρεσίες της Βουλής θα πράξει ο Πρόεδρος του Σώματος, στον βαθμό που συμπληρωθούν οι 120 υπογραφές που απαιτούνται για τη συζήτηση περί δημοψηφίσματος στην υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ».

Πολιτικά, πάντως, ανώτατη πηγή της Βουλής εκτιμούσε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν ομοειδείς προτάσεις θα μπορούσε να υπάρξει συμψηφισμός των υπογραφών.

Φάνηκε μάλιστα πρόθυμη σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό, προκειμένου να ανοίξει εκτάκτως η Βουλή και να ακολουθήσει η τριήμερη συζήτηση που προβλέπεται από τον Κανονισμό σε ειδική συνεδρίαση, αντί να «σέρνεται» το θέμα ως το φθινόπωρο.

«Όταν καταγγέλλεις μεθοδεύσεις από την άλλη πλευρά, δεν μπορείς να αφήνεις να σέρνεται ότι πας να μεθοδεύσεις εσύ κάτι, από την στιγμή που δεν έχεις τίποτα να κρύψεις», έλεγε η ίδια πηγή.

Π. Ρήγας: Οι πρoτάσεις δεν μπορούν να αθροίζονται

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες απέστειλε με την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Αναφερόμενος στην πρόταση για δημοψήφισμα για την υπόθεση της ΔΕΗ, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να αθροίζονται ανόμ��ια πράγματα, κάνοντας λόγο για …πολιτικό παιχνίδι.

«Πώς είναι δυνατόν να αθροίζονται οι απόψεις κάποιου που προσδιορίζεται πιο δεξιά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ;», ρώτησε, επιμένοντας πως η πατρίδα πρέπει να βγει όρθια από την κρίση, μέσα από συγκλήσεις και συναινέσεις. «Αντίθετα, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην γίνει αυτό το εθνικό μέτωπο», είπε, αφήνοντας αιχμές κατά της «ετερόκλητης αντιπολίτευσης» για την οποία είχε κάνει νωρίτερα λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του.

ΔΗΜΑΡ: Καταθέτει δική της πρόταση

Δική της διακριτή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος με την οπτική και τις θέσεις της για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» αποφάσισε να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ.

Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πλειοψηφία – αφού δεν το ψήφισαν τα στελέχη της μειοψηφίας – στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 6 το απόγευμα,στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου για το ζήτημα αυτό, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι Θωμάς Ψύρρας, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης και η Νίκη Φούντα που έστειλε σχετική επιστολή, δεν συμφώνησαν στο να στηρίξουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δημοψηφίσματος εκφράζοντας διαφωνίες για το σκεπτικό που εξέφρασε η Κουμουνδούρου. Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο αποδρομών από τη ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρη Ψαριανός.

Κατά τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε να στηριχθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με δύο επισημάνσεις. Πρώτον,ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, μολονότι διαφωνεί με το θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ και συνεπώς η πρόταση για δημοψήφισμα θα αφορά μόνο στο ζήτημα αυτό και δεύτερον ότι η εν λόγω πρόταση δεν σχετίζεται με κανένα άλλο θέμα και κυρίως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση εκτός της κ. Φούντα δεν συμμετείχε και ο Γιάννης Πανούσης λόγω έκτακτης απασχόλησης, ενώ παρόντες ήσαν οι συνεργαζομένοι με τη ΔΗΜΑΡ, Χάρης Καστανίδης, Στέφανος Μανίκας, Γιώργος Σιακαντάρης και Μηνάς Σταυρακάκης, που μετέχουν στο συντονιστικό της Προοδευτικής Συνεργασίας.

Δική της πρόταση καταθέτει και η Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή καταθέτει πρόταση για δημοψήφισμα με στόχο την εθνικοποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας, καθώς και των εταιρειών που εμπλέκονται στην εκμετάλλευσή τους.

Η Δ.Ε.Η. πρέπει να παραμείνει σε χέρια ελληνικά. Η εμπλοκή του ξένου παράγοντα και της διεθνούς τοκογλυφίας στην υπόθεση της ελληνικής ενέργειας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την εθνική μας ανεξαρτησία. 

 

Πηγή:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ