Μηλιός: Στρατηγικό λάθος το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Μηλιός: Στρατηγικό λάθος το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, χαρακτηρίζει “στρατηγικά λάθος” την αφήγηση για άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και διατυπώνει την άποψη ότι ο αποκλειστικός στόχος του κόμματός του θα πρέπει να είναι η αυτοδυναμία.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές, γιατί όχι κυβερνητική συνεργασία με την Ν.Δ;

Θα αστειεύεστε, βέβαια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ, την παράταξη που έβαλε ακόμη πιο βαθιά την κοινωνία στη μνημονιακή καταστροφή, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά δε κανένα επίπεδο. Αν παρατηρήσετε τι λέει η ΝΔ και τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για κάθε ένα ζήτημα θα κατανοήσετε εύκολα ότι πρόκειται για δύο κόμματα που ανήκουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Αυτοί που διακινούν αυτά τα σενάρια κινδυνεύουν να γελοιοποιηθούν, γι΄ αυτό άλλωστε σπεύδουν να τα “μαζέψουν” αμέσως.

Κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

Η θέση μου είναι σαφής και ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ζήτημα αυτό. Καμία συνεργασία με τους νεοφιλελεύθερους από όπου κι αν προέρχονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε στο 27% λόγω του ριζοσπαστισμού του. Αν έκανε το λάθος να συνεργαστεί με το μνημονιακό στρατόπεδο, θα πυροβολούσε τα πόδια του. Εκτιμώ ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα αποκλείσει στην πράξη ακόμη και τη δυνατότητα εκφώνησης σεναρίων συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που υιοθετεί τους βασικούς κανόνες των μνημονιακών πολιτικών.

Δεν αποφασίστηκε, τελικά, στο κόμμα σας άνοιγμα στην Κεντροαριστερά;

Όχι. Αν διαβάσετε το κείμενο που ψήφισε η Κ.Ε, δεν θα βρείτε πουθενά μέσα αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι εκφωνείται από κάποια ηγετικά στελέχη η αφήγηση πιθανών συνεργασιών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Η γνώμη μου, ανοιχτά εκφρασμένη πρώτα στις εσωκομματικές διαδικασίες αλλά και δημόσια, είναι ότι αυτή η αφήγηση είναι στρατηγικά λάθος. Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Αριστεράς. πρέπει να είναι ο αποκλειστικος μας στόχος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ