Κουτσούμπας: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ

Κουτσούμπας: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ

Σε καταδίκη του κρατικού αυταρχισμού και στην μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και αλληλεγγύη στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στο 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στο Στόμιο της Λάρισας.

Τόνισε ότι, παρά την συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει προσδοκίες στον λαό, για καλύτερες μέρες με την έξοδο της καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση, επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαχωρίσει την καπιταλιστική ανάπτυξη από τα αντιλαϊκά μέτρα.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι υιοθετεί την ουσία αυτής της τοποθέτησης, ότι δηλαδή μπορεί να έλθει λαϊκή ευημερία με την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιείται από την κυβέρνηση, ασκώντας της κριτική για καταδίκη της οικονομίας σε ύφεση, και επισήμανε ότι στην πραγματικότητα «…πλασάρεται ως εγγυητής της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ανάκαμψης σε σχέση με τη ΝΔ και καλεί τους εργαζόμενους να στρατευθούν μαζί του σε αυτόν τον στόχο».

Ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε, επίσης, ότι το κόμμα δεν τηρεί στάση αναμονής των όποιων εξελίξεων, αλλά θέτει το επιτακτικό καθήκον να προχωρήσει στην ιδεολογική πολιτική συζήτηση με καλοπροαίρετους πολίτες οι οποίοι , όπως ανέφερε, «ακόμα τρέφουν ελπίδες ότι κάτι μπορεί να γίνει με άλλο μείγμα διαχείρισης, εντός των τειχών».

Το ΚΚΕ θα πρέπει να εκλαϊκεύσει, ταυτόχρονα, την πολιτική του πρόταση άσχετα από την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών-φθινόπωρο του 2014, ή Φλεβάρη του 2015 με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή εάν πάνε ακόμα παραπέρα, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.-, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι ουδέποτε το κόμμα του είπε πως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι.

«Είναι άλλο αυτό που λέει το ΚΚΕ. Ότι δηλαδή, τα διαφορετικά μείγματα άσκησης πολιτικής που προτείνουν, σε τελευταία ανάλυση, οδηγούν στον ίδιο αντιλαϊκό μονόδρομο, ακριβώς γιατί είναι προτάσεις «εντός των τειχών», οδηγούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας και αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ είπε ότι παρά την εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» αυτό δεν σημαίνει ότι φτιάχτηκε ή φτιάχνεται μέτωπο της αντιπολίτευσης.

«Γιατί όσοι εναντιώνονται στο νομοσχέδιο δεν βγάζουν τσιμουδιά, για το γεγονός ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει προ πολλού, με τους νόμους του 1990, του 1999, του 2000,του 2005, του 2011, του 2014. Και σε αυτό το έγκλημα έχουν βάλει πολλοί το χεράκι τους -ψηφίζοντας και στηρίζοντας- και από τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε βουλευτές ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επίσης δεν λένε κουβέντα για την ανάγκη πλήρους κατάργησης του κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο γ.γ του ΚΚΕ.

Επανέλαβε ότι η πρόταση του ΚΚΕ και το πλαίσιο που θέτει για πιθανό δημοψήφισμα είναι «άμεση απόσυρση ή κατάργηση εάν ψηφιστεί, του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», και κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση, εκφράζοντας αντίθεση στο σύνολο του πλαισίου της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «η αναβίωση του αναθεωρητισμού και του οπορτουνισμού στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος, γίνεται πάντα με υποχώρηση προς τις αστικές μεταρρυθμιστικές θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας κι έχει οδηγήσει ιδιαίτερα στην Ευρώπη, σε ένα διαχειριστικό πρόγραμμα αλλού συνεργασίας με αυτήν, αλλού ενσωμάτωσης ή και αντικατάστασης με άλλα συναφή σχήματα».

Έκανε λόγο για μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση της λαϊκής συνείδησης, στις σημερινές συνθήκες και τόνισε ότι το ΚΚΕ μπορεί να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες παντού, ώστε να αποκαλυφθεί η στήριξη της Χρυσής Αυγής από μηχανισμούς του συστήματος, από τμήματα του κεφαλαίου, από την πολιτική της ΕΕ

Επισημαίνοντας ότι το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ έχει πλέον γίνει θεσμός, ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε: «Στο Στόμιο, η ΚΝΕ βάζει στο στόχαστρό της το ελληνικό στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ, που εδρεύει στη Λάρισα, και ενεργοποιήθηκε για τον έλεγχο και τη διοίκηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανταγωνισμών για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου».

«Έχουμε προειδοποιήσει: Φυλαχτείτε, όταν βλέπετε να μιλά γενικά κι αφηρημένα κάποιος για τους αγωγούς και την οικονομία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του σε ποιανού τα χέρια θα είναι αυτοί οι αγωγοί, για το τι είδους οικονομία μιλάμε» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι η λαϊκή συμμαχία, που προτείνει το ΚΚΕ, έχει ως στόχο την κατάκτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας, προσθέτοντας ότι αναφέρεται σε ταξική-κοινωνική και όχι μόνο κομματική-πολιτική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας της οποίας βασικά χαρακτηριστικά θα είναι η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, ο κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός, νέοι θεσμοί εξουσίας με ανώτερου τύπου δημοκρατία,η αποδέσμευση από διεθνείς δεσμεύσεις και επιλογές ,αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών με βάση το αμοιβαίο συμφέρον.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται ανυποχώρητα την ιστορική προσφορά του σοσιαλισμού που δεν μπορεί να σβηστεί από τα λάθη, τις ελλείψεις, τις παραλείψεις και παρεκκλίσεις, πρόσθεσε ότι παρά την πίκρα και την απογοήτευση από τις αντεπαναστατικές ανατροπές, ο σοσιαλισμός δεν αποτελεί παρένθεση στην ανθρώπινη ιστορία και υπογράμμισε ότι: « Η εποχή μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, ο χαρακτήρας της επανάστασης είναι σοσιαλιστικός, δεν υπάρχει ενδιάμεσο κοινωνικό σύστημα ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό».

«Τα τύμπανα της κοινωνικής επανάστασης θα ξαναχτυπήσουν σε μια χώρα, σε πολλές χώρες. Αυτό που εμείς πρέπει να προσπαθούμε και από το οποίο δεν παραιτούμαστε -όσο κι αν το επιδιώκουν οι επικριτές μας, οι ριψάσπιδες της ταξικής πάλης- είναι να καταθέτουμε καθημερινά την δική μας συμβολή στον αγώνα αυτό, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, να αναλάβουμε τις ευθύνες στην χώρα μας» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ