Μανιάτης: Η κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη για όλα

Μανιάτης: Η κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη για όλα

 

Για το νομοσχέδιο για την «μικρή» ΔΕΗ, τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αλλά και το ενδεχόμενο επίταξης των εργαζομένων, μίλησε ο υπουργός Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή, στον Real Fm, 97.8.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη, ο υπουργός απάντησε ότι «αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη για όλα».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό ακριβώς που ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα εφαρμόζεται στην Ευρώπη, θα προβεί προς όφελος του καταναλωτή, είτε είναι των νοικοκυριών, είτε του μικρομεσαίου επιχειρηματία», ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης.

Για το ενδεχόμενο αυξήσεων ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι «όταν υπάρχει ανταγωνισμός, αν ένας ιδιώτης επιλέξει να ανεβάσει την τιμή, τότε θα υπάρχει έτσι και αλλιώς η πολύ ισχυρότερη από τον ιδιώτη ΔΕΗ, με τον κρατικό έλεγχο η οποία θα κρατήσει τις τιμές χαμηλές».

«Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο, μία σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση. Φιλοδοξούμε με την δυνατότητα που θα δώσουμε στη ΔΕΗ, η οποία θα εισπράξει όλα τα χρήματα που θα προκύψουν από την ιδιωτικοποίηση του 30%, να την ενισχύσουμε απολύτως και να μπορέσει να παίξει το ρόλο που όλοι θέλουμε. Δηλαδή να είναι ο ισχυρός μας παίκτης στην εθνική μας αγορά και ταυτόχρονα να μπορέσει να κάνει και επενδύσεις στις γειτονικές χώρες», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι τη συγκεκριμένη πώληση δεν την κάνει ούτε το ΤΑΙΠΕΔ ούτε το κράτος, θα την κάνει η ίδια η ΔΕΗ δεδομένου ότι και η ίδια θα διασφαλίσει την απόλυτη διαφάνεια στο διαγωνισμό και η ίδια θα εισπράξει και το τίμημα. Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχει απόλυτη διασφάλιση, ότι ο διαγωνισμός, ο οποίος θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες θα μας δώσει τη διασφάλιση ότι θα κάνουμε μία απολύτως διαφανή διαδικασία, η οποία θα μας δώσει τη μεγιστοποίηση του οφέλους προς το ελληνικό δημόσιο και προς τη ΔΕΗ», επεσήμανε ο Γιάννης Μανιάτης.

«Διασφαλίζουμε απολύτως τις τοπικές κοινωνίες από την ιδιωτικοποίηση και τους εργαζόμενους και τους πελάτες της ΔΕΗ. Διασφαλίζουμε απολύτως τα συμφέροντα της ΔΕΗ ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τη συγκεκριμένη διαδικασία», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των εργαζομένων ο υπουργός τόνισε ότι τις κατανοεί απολύτως καθώς όπως είπε «θεωρούν ότι αυτό το οποίο γίνεται είναι έξω από αυτά τα οποία ανέμεναν».

«Όμως η ευρωπαϊκή εμπειρία μας διαβεβαιώνει ότι μπορούμε να κάνουμε μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια η οποία θα έχει οφέλη και για τους εργαζομένους της ΔΕΗ», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για «ένα παιχνίδι τακτικισμού το οποίο δεν στοχεύει στην ίδια τη ΔΕΗ αλλά στην επερχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Αυτό δείχνει μία αδυναμία τεκμηρίωσης πολιτικής και επιχειρησιακής του συγκεκριμένου εγχειρήματος που κατατίθεται στη βουλή και δείχνουν μία απόλυτη αδυναμία να αντιμετωπίσει με πραγματικά επιχειρήματα και προσπαθεί με δημαγωγία, λαϊκισμούς και τακτικισμούς να ξεφύγει από το ζήτημα που συζητείται στην βουλή», κατέληξε.

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ