“Ευρύ μέτωπο των δυνάμεων ενάντια στην τρόικα και τη μοναρχία” πρότεινε ο Τσίπρας στους Ισπανούς

“Ευρύ μέτωπο των δυνάμεων ενάντια στην τρόικα και τη μοναρχία” πρότεινε ο Τσίπρας στους Ισπανούς

Να προχωρήσουν αποφασιστικά στη συγκρότηση ενός μετώπου ενόψει των εκλογών του επομένου έτους στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου και να διεκδικήσουν την εξουσία και όχι απλά την αλλαγή των συσχετισμών, προέτρεψε τους Ισπανούς κομμουνιστές και αριστερούς, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με τον Κάρλος Σεντέγια, γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας και Συντονιστή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωμένης Αριστεράς. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Μαιτέ Μόλα, αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ενημέρωση του Κάρλος Σεντέγια αφορούσε στην πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωμένης Αριστεράς για μια νέα δημοκρατική και συνταγματική συγκρότηση της χώρας, που θα μετατοπίσει το θεσμικό κέντρο βάρους, από το ζήτημα της αυτονομίας των περιφερειών, στην πολιτική και ταξική οπτική για την υπέρβαση της κρίσης.

Αφορούσε, επίσης, στις πολιτικές πρωτοβουλίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας για την ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, ενόψει των περιφερειακών και τοπικών εκλογών του Μαΐου του 2015 και των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2015, με στόχο την ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων, τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε, ότι «αν υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο των δυνάμεων ενάντια στην τρόικα και τη μοναρχία, αυτό μπορεί να γίνει πλειοψηφικό» και προέτρεψε την ισπανική Αριστερά να μην φοβηθεί να θέσει το ζήτημα της διεκδίκησης της εξουσίας- και όχι απλώς της αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού σε βάρος των συστημικών δυνάμεων». Υπενθύμισε ακόμη το προηγούμενο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2011, μίλησε για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας, κόντρα σε όλους όσοι τότε τον θεωρούσαν ανέφικτο, και σήμερα έχει εδραιώσει μια μη αντιστρέψιμη δυναμική για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Πρωτοβουλίας για την Καταλονία, την οποία μετέφερε ο Κάρλος Σεντέγια, για τη διοργάνωση συνάντησης των δυνάμεων της Αριστεράς του ευρωπαϊκού Νότου.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ