Γεωργιάδης: Δεν θέλω να έχει κρατικό έλεγχο η ΔΕΗ

Γεωργιάδης: Δεν θέλω να έχει κρατικό έλεγχο η ΔΕΗ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για το νομοσχέδιο που αφορά την πώληση της ΔΕΗ, το πολυνομοσχέδιο αλλά και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

«Μέχρι στιγμής δεν κάνουμε καθόλου κουβέντα επί της ουσίας και κάνουμε κουβέντα μόνο για το αν είναι κοινωνικό αγαθό το ρεύμα ή όχι», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Αφού συμφωνούμε επί της αρχής για το ότι πρέπει να υπάρξει ανταγωνισμός και να ανοίξει η αγορά ενέργειας έχει νόημα να συζητάμε για τις παραμέτρους. Πουλάμε το 30% της εταιρείας, πρέπει να πάρουμε το 30% της αξίας. Της αξίας της αυτή την περίοδο».

«Για να μπορέσει η ΔΕΗ να τακτοποιήσει τον τεράστιο δανεισμό που έχει, έχει τρεις επιλογές. Να πάνε οι μετοχοι να βάλουν λεφτά. Προς το παρόν δεν υπάρχει διάθεση. 2ος τρόπος, να πουλήσεις ένα κομμάτι της εταιρείας. Αυτό που λέμε τώρα με την μικρή ΔΕΗ και 3ος να φορτώσεις το κόστος της αναδιάρθρωσης στον καταναλωτή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», πρόσθεσε.

«Η ΔΕΗ σήμερα είναι μια εταιρία που η τεχνολογική της κατάσταση την καθιστά μη ανταγωνιστική. Η ΔΕΗ είναι ούτως η άλλως, ήμικρατικη. Έχει κρατική διοίκηση. Δεν θέλω να έχει κρατικό έλεγχο η ΔΕΗ. Εγώ θέλω να έχει ιδιωτικό έλεγχο η ΔΕΗ», είπε ακόμα και συνέχισε:

«Πάμε να συνδυάσουμε δύο πράγματα. Κάνουμε ταυτόχρονοα δύο πράγματα, και την προσπάθεια τόνωσης του ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα, είναι τόσο μεγάλη η ΔΕΗ και τόσο κυρίαρχη που δεν υπάρχει χώρος να έρθει νέος επενδυτής. Η γόνιμη συζήτηση θα ήταν, αυτό που κάνουμε τώρα, ως προς τους όρους είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε;».

«Εμείς πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο επιχειρήσεων προσφέρει καλύτερες τιμές και αναγκάζει τις εταιρίες να σέβονται περισσότερο τον πελάτη τους», είπε ο κ. Γεωργιαδής και στη σνέχεια αναφερόμενος στο γάλα είπε:

«Τη βραδιά που ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης μου είχε πει, ότι η ρύθμιση που κάναμε, δεν θα φέρει μείωση στην τιμή του γάλακτος. Η ρύθμιση που έχει ψηφιστεί, δεν είναι αυτή του ΟΟΣΑ και είναι τελείως άδικο να λέμε, ότι έπεσε έξω ο ΟΟΣΑ».

«Στην Ελλάδα, κάθε μέρα χάνει κόσμος τη δουλειά του. Αν το επιχείρημά μας για να τις επαναπροσλάβουμε, είναι ότι έχουν μεγάλο πρόβλημα… Στους δικαστές δεν είναι το ίδιο. Επειδή όντως οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται, αλλά από την άλλη θεωρώ αδιανόητο να χαράσσουν δημοσιονομική πολιτική τα δικαστήρια, θα πρότεινα η κυβέρνηση να αποτιμά χρήμα και να στέλνει ένα ραβασάκι στον καθένα μας, που να αφορά την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ