Αλλαγές στη Βουλή των εφήβων

Αλλαγές στη Βουλή των εφήβων

Σε νέα φάση εισέρχεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων, οι διοργανωτές του οποίου προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές ευελπιστώντας, η φετινή ΙΘ΄ Σύνοδος να γίνει αφετηρία για καινοτομίες.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσομοίωση νομοθετικού έργου και κοινοβουλευτικού ελέγχου, εισάγοντας τη διαδικασία λογοδοσίας εκ μέρους της κυβέρνησης με τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων που θα τεθούν από τους εφήβους βουλευτές.

Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση του Προγράμματος έχει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

Η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι την Παρασκευή 4 Ιουλίου και οι εργασίες θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Ως προς το νομοθετικό έργο, σε ρόλο υπουργού, ο Συνήγορος του Παιδιού εισηγείται τον Κανονισμό των μαθητικών κοινοτήτων και η επεξεργασία του θα περιλαμβάνει όλες τις φάσεις που περιλαμβάνει και το νομοθετικό έργο της Βουλής.

Το κείμενο του νομοσχεδίου είναι αναρτημένο σε φόρουμ επικοινωνίας και η επεξεργασία του από τους μαθητές έχει ήδη ξεκινήσει με τη βοήθεια του Συνηγόρου του Παιδιού.

Η Βουλή των Εφήβων με τη μορφή που τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αλλάζει σημαντικά καθώς για πρώτη φορά στην Ολομέλεια (σ.σ. την προσεχή Δευτέρα) θα υπάρξει ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στους μαθητές και στον υπουργό Παιδείας που θα κληθεί να απαντήσει σε έξι επίκαιρες ερωτήσεις κατά τη διαδικασία άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Έτσι το πρωί της Δευτέρα 7 Ιουλίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, θα γίνει συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις μαθητικές κοινότητες και θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την οποία παραμένει άγνωστο αν θα κινηθεί διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα συζητηθούν και οι έξι επίκαιρες ερωτήσεις προς τον υπουργό Παιδείας.

Για πρώτη φορά προγραμματίζεται εξάλλου και μια ελεύθερη συζήτηση των Εφήβων Βουλευτών με τους βουλευτές με θέμα «η αξία του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας».

Η συζήτηση θα γίνει την Κυριακή 6 Ιουλίου με συνομιλητές των παιδιών τους βουλευτές που θα προεδρεύσουν στα τέσσερα τμήματα που θα χωριστεί η Βουλή των Εφήβων.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ