Η εκτίμηση του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των εκλογών

Η εκτίμηση του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των εκλογών

 

Η γενική εκτίμηση του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των τριπλών εκλογών του Μαΐου παραμένει ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης σε αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική κατεύθυνση» αναφέρεται στην Απόφαση της ΚΕ του κόμματος που δημοσιεύεται στον σημερινό «Ριζοσπάστη».

Η ΚΕ παραμένει στην αρχική της εκτίμηση περί τάσης επανασυσπείρωσης γύρω από το ΚΚΕ και της αποδοχής ως ένα σημείο της θεμελιακής του θέσης ενάντια στην ΕΕ, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν πρέπει «να υπερβάλλουμε αυτό το στοιχείο τόσο για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όσο και των τοπικών εκλογών».

Επισημαίνει την σημασία κατάκτησης εκ μέρους του ΚΚΕ της ικανότητας να γίνεται όλο και περισσότερο «κόμμα παντός καιρού».

Η Απόφαση τονίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να δημιουργήσει την παραμικρή αυταπάτη και να μην καλλιεργήσει καμία επανάπαυση ότι «η εκλογική επιρροή του κόμματος, όπως εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, είναι παγιωμένη, εξασφαλισμένη, δεδομένη».

«Η επίδραση του οπορτουνισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, η λογική της κυβερνητικής αστικής διαχείρισης θα συνεχίζουν να δυσκολεύουν τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από αυταπάτες και δήθεν εύκολες λύσεις» αναφέρεται στο κείμενο.

Η Απόφαση επισημαίνει ότι για πρώτη φορά το ΚΚΕ έδωσε συνδυασμένα και ενιαία μια μάχη τριπλών εκλογών ενώ τονίζει ότι χρειάζεται να κατανοηθεί καλύτερα το τι σημαίνει ενιαία μάχη.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι το ενιαίο της μάχης έχει να κάνει κυρίως με τον στόχο για ισχυρό ΚΚΕ παντού, για ανασυγκρότηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος παντού, για την προώθηση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας παντού, για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, με την προβολή της αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής γραμμής η οποία αφορά και τους δήμους και τις περιφέρειες και την ΕΕ με εξειδίκευση κατά τομέα και κλάδο με συνεκτικό και ενιαίο μέτωπο διεκδικήσεων και στόχων πάλης.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το ενιαίο της μάχης δεν αφορά μόνο την προεκλογική περίοδο, αλλά κυρίως την καθημερινή δράση μας στο άμεσο και απώτερο μέλλον και προσθέτει «από την άποψη αυτή χρειάζεται ιδιαίτερα να προσέξουμε έτσι ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε αποσπασματικά σε κάθε ξεχωριστό δήμο σε επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά, αλλά πατώντας πάνω σε αυτά και αντιμετωπίζοντας τα, να ενιαιοποιούμε την πάλη, όλο και περισσότερο σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, να δένεται πιο στενά, δημιουργικά με τους κεντρικούς στόχους, την πολιτική μας πρόταση.»

Με βάση τις διεργασίες στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τα ΚΚΕ εκτιμά ότι «η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα διαθέτουν ακόμα σοβαρές εφεδρείες με βάση τον χαρακτήρα και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Ελιάς και του Ποταμιού».

Επίσης, αναφέρει ότι είναι ρευστή η προοπτική εξέλιξης για την ΝΔ, ως νεοφιλελεύθερο αστικό κόμμα με διεργασίες που συμπυκνώνονται στην προσπάθεια «από τη μια μεριά ανοίγματος προς εθνικιστικές δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα και συγκράτησης δυνάμεων της λαϊκής δεξιάς που προσανατολίζονται σε λιγότερο αστικές δυνάμεις, σε νέα μεσαία στρώματα, με ευρωπαϊκή διάσταση, αυτό που σχηματικά τους προσδιορίζει ως ‘κέντρο’».

Σχετικά με τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, το ΚΚΕ αναφέρει πως δίπλα στους άλλους παράγοντες που ενίσχυσαν την ΧΑ πρέπει να προστεθεί και η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων που αντιμετώπισαν τους ψηφοφόρους της ΧΑ ως εκλογική πελατεία.

Το ΚΚΕ τονίζει πως είναι άλλο πράγμα η απομόνωση της ΧΑ με στόχο να χάσει λαϊκές ψήφους και άλλο πράγμα η καλλιέργεια λογικής ανοχής και απενεχοποίησης με σκοπό την αλίευση ψήφων «κι αυτό έγινε ακόμα και με την συμμετοχή χρυσαυγιτών σε δημοτικούς συνδυασμούς σε όλη την χώρα κάτω από την ομπρέλα των ‘ανεξάρτητων’ που στηρίζονταν και από την ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, κατά περίπτωση».

Το ΚΚΕ θα αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στο κίνημα, ώστε να αποκαλυφθεί ο ρόλος της ΧΑ ως «οργάνωσης εγκληματικής, στήριγμα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, που από εδώ πηγάζει ο ρόλος της στις σημερινές εξελίξεις».

Το ΚΚΕ αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση», και προσθέτει, μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ «παρότι έχει αποκτήσει ερείσματα σε διεθνούς εμβέλειας κέντρα, αν και έχει περιορίσει τις αντι-ευρω κορόνες στελεχών του, αν και μπόρεσε να διαμορφωθεί σε ενιαίο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, ακόμα δεν κατόρθωσε να επιλεγεί ως η επόμενη κυβερνητική λύση από σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου, των ΜΜΕ και των άλλων μηχανισμών μέσω των οποίων χειραγωγείται η λαϊκή πλειοψηφία.»

Τονίζει πως η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα με επιχειρήματα, ενώ συνεχής θα είναι και η αντιπαράθεση και με άλλα οπορτουνιστικά σχήματα και ομάδες, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β.

Επισημαίνει επίσης ότι αυτοί οι σχηματισμοί μαζί με το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «άμεση επαφή και συντονισμό με ορισμένους διαγραμμένους από το κόμμα και διαφωνούντες με το Πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι όσοι είτε ως ανώνυμοι στο Διαδίκτυο, είτε με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα «ευελπιστούν να μετατοπίσουν το κόμμα από το Πρόγραμμά του ματαιοπονούν.»

Επισημαίνει ως αρνητικό για τους λαούς το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, προσθέτει ότι αναδεικνύεται η ανάγκη ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και της ισχυροποίησης των ΚΚ που μένουν πιστά στην μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία και στον σοσιαλισμό-κομμουνισμό και δεν έχουν μεταλλαχθεί σε οπορτουνιστική ή σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ αναφέρει πως ήταν επιβεβλημένη η αποχώρησή του από την ευρωομάδα της GUE/NGL, αφού πλήθαιναν τα κρούσματα υποκατάστασης του συνομόσπονδου χαρακτήρα της από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η διαστρέβλωση και αποσιώπηση θέσεων του ΚΚΕ και οι αντιδραστικές τοποθετήσεις και θέσεις του προεδρείου τους και άλλων δυνάμεών της σε σειρά διεθνών ζητημάτων.

Τέλος, η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε με τους εκλεγμένους δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, το κόμμα και το εργατικό-λαϊκό κίνημα να παλέψει με βασικές αιχμές για το επόμενο διάστημα:

Πλήρης κρατική χρηματοδότηση, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μείωση των ανταποδοτικών τελών, ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Διεκδικούμε χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους – ΕΣΠΑ/ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, όπως λέγεται το νέο ΕΣΠΑ), που μπορούμε να αξιοποιήσουμε σύμφωνα με τις δικές μας ιεραρχήσεις, υποδομές και προγράμματα, που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Αντιπαλεύουμε κάθε άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση (ΣΔΙΤ, παραχώρηση κ.λπ.) σε όλους τους τομείς, κάθε σύμπραξη ή προγραμματική σύμβαση με ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ κ.λπ.

Παίρνοντας υπόψη τα προβλήματα σε κάθε δήμο – περιφέρεια, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που υπάρχουν διαμορφώνουμε πρόταση για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό για να μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες κάθε τομέα.

Αναδεικνύουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να έχουν οι εργαζόμενοι σταθερή δουλειά.

Η εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί – Παιδικοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ, ΚΑΠΗ κ.λπ.) με στόχο την κάλυψη των αναγκών, με ταυτόχρονη στελέχωσή τους και άμεση μείωση τροφείων και ανταποδοτικών τελών, αποτελεί προτεραιότητα. Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τις αιτίες της φτώχειας και της εξαθλίωσης πλατιών λαϊκών στρωμάτων, διεκδικούμε πόρους και απαιτούμε όλα τα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.) να περνάνε και να εξασφαλίζονται από τις δημοτικές υπηρεσίες.

Διεκδικούμε μέτρα για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας, με βάση τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το κόμμα για τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τη λαϊκή οικογένεια κ.λπ., συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του κινήματος

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ