Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά το ΠΑΣΟΚ

Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά το ΠΑΣΟΚ

 

Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, προτείνει το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η εξίσωσή με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, απέτυχε στον πρώτο χρόνο εφαρμογής και πρέπει να επανεξεταστούν οι συντελεστές.

“Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης είχε ως στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου και την αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων.  Η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από 21 Ευρώ / 1000 λίτρα (μέχρι τις 30/04/11), αρχικά στα 60 Ευρώ/1000 λίτρα και στην συνέχεια στα 330 Ευρώ / 1000 λίτρα  και η εξίσωση με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, απέτυχε στον πρώτο χρόνο εφαρμογής σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  και απαιτείται  επανεξέταση του μέτρου της  εξίσωσης των συντελεστών ΕΦΚ” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη περιγράφοντας τις επιπτώσεις που επέφερε το μέτρο, κάνει λόγο για δημοσιονομική αποτυχία, κοινωνική αναστάτωση και επιβάρυνση του περιβάλλοντος (δημιουργία αιθαλομίχλης), λόγω εκτεταμένης χρήσης καυσόξυλων για τη θέρμανση.

“Σχετικά με το λαθρεμπόριο, ακόμα και σήμερα η πολιτεία λειτουργεί αποσπασματικά, χωρίς να πείθει σε πολλές περιπτώσεις ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί  η λαθρεμπορία.  Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση επίσης για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών (χωρίς τεχνικές προδιαγραφές) στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης. Επισημαίνουμε επίσης την συνεχή αναβολή εφαρμογής επίσης τοποθέτησης GPS στα βυτιοφόρα και τα σκάφη ανεφοδιασμού (σλέπια). Καθυστέρησε η εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών και εκκρεμεί ακόμα για τα πρατήρια καυσίμων επίσης της υπόλοιπης χώρας μέχρι και τον Αύγουστο  2014! Εκκρεμεί 16 μήνες τώρα η έκδοση αποφάσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Πρόκειται για τις αποφάσεις της υποχρεωτικής σήμανσης των βυτιοφόρων, της  υποχρεωτικής σήμανσης των πλωτών μέσων (σλέπια) στα ναυτιλιακά καύσιμα,  καθώς και εκείνη για την τοποθέτηση του συστήματος εισροών-εκροών στις εγκαταστάσεις των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης” σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

 Όπως επισημαίνει, το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης σχετίζεται άμεσα με την επιτάχυνση και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, απαιτείται ένα τύπου “FAST-TRACK” για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν την ανάγκη για επιτάχυνση των πολιτικών που αφορούν την αναβάθμιση κτιρίων και πολιτικές υποκατάστασης με φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο).

 

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει :

-Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 Ευρώ / 1000 λίτρα δηλαδή στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, κάτι που προβλέπεται στο κοινοτικό δίκαιο.  Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να είναι για διάστημα εύλογο που θα επιτρέψει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

-Αυστηρός έλεγχος της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής της τοποθέτησης GPS στα βυτιοφόρα και τα σκάφη ανεφοδιασμού (σλέπια).

-Αυστηρός έλεγχος της καταπολέμησης των εικονικών εξαγωγών καυσίμων.

 

 

                                                                                               

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ