Υπερψηφίστηκε η πολιτική συμμαχιών

Υπερψηφίστηκε η πολιτική συμμαχιών

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Με την υπερψήφιση του σχεδίου πολιτικής απόφασης, ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κυρίως όσων αφορά στις συμμαχίες του κόμματος το επόμενο διάστημα, αλλά και τη λειτουργία στο εσωτερικό του.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας έδωσε το έναυσμα για πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Βουλής το επόμενο διάστημα, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ειδικά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά πρωτίστως πολιτικό. Σημείωσε, άλλωστε ότι η αποτροπή εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή μπορεί να επιτευχθεί στη βάση πρωτοβουλιών, που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή και στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρωτοβουλιών αυτών η συλλογή υπογραφών που προανήγγειλε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται σε βουλευτές που διαφοροποιούνται πέραν των δικών του ορίων και όσους δεν είναι έτοιμοι να επανέλθουν παρά την εκστρατεία να εξαγοραστούν συνειδήσεις, να υποστηρίξουν πρόταση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποβρυχίων.

Ο ίδιος μίλησε και για πρόσκληση σε πλατύ λαϊκό μέτωπο εντός και εκτός Βουλής, στα θέματα που θα περάσουν από τη Βουλή το καλοκαίρι, από το ΤΑΙΠΕΔ και την «μικρή ΔΕΗ», ως τα κοινωνικά μέτωπα, όπως οι καθαρίστριες.

Σε μια επιθετική τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του κόμματος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όσους μετατρέπουν σε καρικατούρα τις δηλώσεις και την τακτική του κόμματος.

«Να τελειώνει η πλάκα!», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν έκανε κεντροαριστερή στροφή.

Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως «το μεγάλο σπίτι της Αριστεράς» που θα πρέπει να αντιστοιχηθεί στο ενάμιση εκατομμύριο πολίτες που το ψήφισαν και τις εκατοντάδες χιλιάδες άλλων που αμφιταλαντεύονται, σημείωσε πως για το μέλλον του κόμματος υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε να αφεθεί η κυβέρνηση να «βράσει στο ζουμί της και να πέσει σαν ώριμο φρούτο», είτε να γίνουν τα πάντα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες κλιμάκωσης των αγώνων και να υπάρξει πρόσκληση προκειμένου να διεξαχθούν εθνικές εκλογές εντός του έτους.

Ο ίδιος, τάχθηκε σαφώς υπέρ του δεύτερου, δίνοντας και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα. Μίλησε, εξάλλου, για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, χαρακτηρίζοντάς τους μήνες «κρίσιμων πολιτικών διεργασιών».

Απευθυνόμενος στους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματός του, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στις «δαγκάνες» της Κεντροαριστεράς, «αν την αφήσουμε να ανασυγκροτηθεί, αν αδιαφορήσουμε για το σχέδιο ανασυγκρότησης του μεσαίου χώρου, αν κάνουμε πως δεν είδαμε το συστημικό σχέδιο για το Ποτάμι, αν κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε γιατί βάζουν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αυτόν που έβαλαν».

Ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος πως δεν θα ανεχθεί «να λένε κάποιοι εδώ ότι το σχέδιο είναι να οδηγήσουν τον λαό σε μία διάψευση, σε νέες Βάρκιζες», καλώντας όσους έχουν κάτι να πουν, να μιλήσουν καθαρά…

Τοποθετήσεις στελεχών

Νωρίτερα, χθες, στις τοποθετήσεις τους, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που άφησαν αιχμές κατά της συλλογιστικής της ηγεσίας του κόμματος στο θέμα των συμμαχιών, ενώ πολλοί άσκησαν κριτική στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά ή επιλεκτικά με κεντροαριστερές δυνάμεις αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντι τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους», υποστήριξε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας (η τροπολογία της οποίας καταψηφίστηκε με 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά και 7 αποχές) Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζητώντας δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του κόμματος.

Το βάρος της άποψης της πλειοψηφίας σήκωσαν κυρίως ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ.Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

«Έχουμε πόλεμο. Πώς θα γίνει η σύγκρουση; Γιατί να μιλάμε όπως όταν ήμαστε στο 3%; Δεν φτάσαμε ως εδώ με ανοίγματα; Ρετάλια μαζέψαμε; Να τους διώξουμε; Να μείνουμε εμείς με τα βιογραφικά μας;», αναρωτήθηκε ο πρώτος, απαντώντας εμμέσως και σε αναφορά σε «ρετάλια» που είχε γίνει προ ημερών σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος από εκπρόσωπο της Αριστερής Πλατφόρμας.

Θετικό χαρακτήρισε το ότι μπαίνει το θέμα των συμμαχιών, ο κ. Παππάς, καλώντας όμως να μη γίνει η «ΠΑΣΟΚοποίηση», η «νέα Χίμαιρα» του κόμματος, και υποστηρίζοντας ότι θέλουν να ηγεμονεύσουν επί αυτών των δυνάμεων με ένα αριστερό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα ήταν δόκιμο να υπάρχουν κείμενα, παρεμβάσεις, δηλώσεις που να γρατζουνίζουν αυτή την πρωτοβουλία», είπε, συμπληρώνοντας ότι ενδεχομένως να απευθυνθούν στο κόμμα.

«Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία», είπε ο Μανώλης Γλέζος, σημειώνοντας ότι «όποιος πιστεύει ότι πάμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι δεν πιστεύει στην πολιτική και την ιδεολογία μας»…

«Μπορούμε μόνοι μας. Αλλά θέλουμε κι άλλους», υποστήριξε από το βήμα της ΚΕ ο Τάσος Κορωνάκης, εκ των 53 που υπέγραφαν κείμενο συμβολής προ ημερών, αφήνοντας αιχμές για το τι μπορεί να έκανε όσους έπαιρναν αποφάσεις επί χρόνια σηκώνοντας στην πλάτη τους την ευθύνη να μην μιλούν, να …μιλήσουν.

Στις εκλογές του 2014 «χάσαμε την ηθική μας (…) Ας μη χάσουμε ην ψυχή μας», υποστήριξε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αφήνοντας αιχμές για συναντήσεις υποψηφίων, με τη Ρένα Δούρου να απαντά πως δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να μειώνουμε τη νίκη μας.

«Αυτή δεν ήρθε με κόλπα, όπως δεν κερδήθηκε η μάχη γιατί υπήρξαν κάποιες συναντήσεις ή γιατί είπαμε όχι σε κάποια γήπεδα. Γειωθήκαμε με την κοινωνία και αυτή μας άκουσε», σημείωσε.

Λάθος χαρακτήρισε τέλος το ενδεχόμενο «να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σαμαρά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» ο Θοδωρής Δρίτσας, υποστηρίζοντας όμως ότι προέχει η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και η οργάνωση των δυνάμεών του προς αυτή την κατεύθυνση…

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ