Τους αρχαίους θησαυρούς της Κρήτης θαύμασαν Σαμαράς και Κετσιάγνκ

Τους αρχαίους θησαυρούς της Κρήτης θαύμασαν Σαμαράς και Κετσιάγνκ

 

Εντυπωσιασμένος έφυγε από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ. Στη σύντομη επίσκεψή του θαύμασε τον Μινωικό πολιτισμό, έναν πολιτισμό που εδώ και καιρό έχει δηλώσει πως είναι λάτρης του.

Μαζί του ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Κινέζου ηγέτη για το αεροδρόμιο Καστελίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα μιλήσουν αναλυτικότερα για το θέμα τις επόμενες ημέρες.

 

Τελετή εγκαινίων

 

Δεύτερος «σταθμός» για τους δύο ηγέτες ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου το οποίο είχε κλείσει για λίγες ώρες τις πύλες του για το κοινό προκειμένου να ξεναγηθούν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Λι Κετσιάνγκ αλλά και για να πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του χώρου.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, της γενικής γραμματέας Πολιτισμού, βουλευτών του νομού , του περιφερειάρχη κι εκπρόσωποι άλλων τοπικών αρχών.

Κατά την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι ο μινωικός πολιτισμός αποτελεί λαμπρό κεφάλαιο στη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού ενώ τόνισε στον κ. Λι Κετσιάνγκ ότι «σας υποδέχομαι σαν τον πρώτο επισκέπτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου».

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς ανέφερε για τα 61 πολιτιστικά έργα που εκτελούνται στο νησί και αναμένουν ν’ αλλάξουν τον πολιτιστικό χάρτη της Κρήτης.

Την ίδια ώρα τόνισε την συνεργασία της Ελλάδος με την Κίνα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσβλέπουμε σε αυτήν την συνεργασία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελλάδα και θα θυμίζει στην Κίνα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φίλη με επιρροή σε ολόκληρη την μεσόγειο και την Ευρώπη .Οι φίλοι γκρεμίζουν εμπόδια και χτίζουν γέφυρες, επανέλαβε  από την Κρήτη ο πρωθυπουργός προσθέτοντας  ότι   αποτελεί στρατηγικό σημείο συνάντησης  λαών και ηπείρων», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

 

«Έχουμε παρόμοιες αξίες στην φιλοσοφία»

 

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διαθέτει πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά ενώ παράλληλα ευχαρίστησε την Κρήτη για την βοήθεια που παρείχε στην Κίνα τον Φεβρουάριο του 2011.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι σε αυτό το Μουσείο που διαθέτει όλα αυτά τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά. Επίσης, θέλω να πω ότι ευχαριστούμε θερμά τους Κρητικούς για την βοήθεια που μας παρείχε στον επαναπατρισμό 13.000 συμπατριωτών μας τον Φεβρουάριο του 2011 με τις ταραχές της Λιβύης. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι η Ελλάδα και η Κίνα έχουν παρόμοιες αξίες στην φιλοσοφία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Λι Κετσιάνγκ.

Με τον Σταύρο Αρναουτάκη

 

Το πρώτο ραντεβού της ημέρας το είχε ο ηγέτης της Κίνας με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη όπου συζητήθηκαν οι σχέσεις Κίνας – Κρήτης αλλά και η συνεργασία τους .

 

Πηγή: cretapost.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ