Κρίσιμη συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Κρίσιμη συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά στις έντεκα σήμερα το πρωί στην Αθηναΐδα, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Συμπεράσματα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη 2014 και κατευθύνσεις για τη δουλειά μας το επόμενο διάστημα».

Πρόκειται για την κρισιμότερη ίσως συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται στη σκιά έντονης εσωστρέφειας, με αφορμή την πολιτική συμμαχιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του τρόπου λήψης των αποφάσεων στο εσωτερικό του.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει άνοιγμα στις δυνάμεις που εκτείνονται από το ΚΚΕ ως την «αντιμνημονιακή Σοσιαλδημοκρατία», με το ίδιο το κείμενο της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ που αποκάλυψε χθες το Real.gr να μιλά για μία «πλατιά δημοκρατική, προοδευτική, ριζοσπαστική συμμαχία, ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές».

Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Αναμένεται ακόμα να επιτεθεί με σφοδρό τρόπο κατά της κυβέρνησης, επιμένοντας στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αλλαγή πολιτικής είναι μόνο στα λόγια και ζητώντας εκ νέου την ανατροπή της κυβέρνησης ως μόνη λύση για ισχυρή διαπραγμάτευση από μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Η εισήγηση της ΠΓ, πάντως, δεν είναι κοινά αποδεκτή. Τη διαφωνία της σε θέματα συμμαχιών και προγράμματος αφενός και κόμματος και κινηματικών δράσεων αφετέρου θα δηλώσει με δύο τροπολογίες που αναμένεται να καταθέσει σήμερα – και τις οποίες αποκαλύπτει το Real.gr – η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Διαβάστε τις τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 1

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 2

Σε αυτές, η αριστερή μειοψηφία του κόμματος εμμένει στην ανάγκη συμπόρευσης μόνο με δυνάμεις της Αριστεράς και κάποιων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου με αντιμνημονιακή πάντως δράση, ενώ επιμένει πως η αποτροπή της προεδρικής πλειοψηφίας στη Βουλή μπορεί να επιτευχθεί με ένα πειστικό πρόγραμμα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με κοινοβουλευτικές συμμαχίες.

Παρά την αυτοκριτική που επιχειρείται στο κείμενο της εισήγησης της πλειοψηφίας, μάλιστα και η οποία εν πολλοίς ικανοποιεί τους 53 που είχαν κυκλοφορήσει κείμενο, ασκώντας κριτική στην ηγετική ομάδα τις προηγούμενες ημέρες, ψηφίστηκε με δύο λευκά και από την πλειοψηφία στη συνεδρίαση της ΠΓ. Γιάννης Μηλιός και Πάνος Λάμπρου αναμένεται να εξηγήσουν το λόγο της τοποθέτησής τους αυτής, στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Δύο διαφορετικά κείμενα κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες και οι «πασοκογενείς», με τους μεν Αλέξη Μητρόπουλο και Διονύση Τεμπονέρα να χαρακτηρίζουν γραφική τυχόν νέα πρόσκληση προς το ΚΚΕ και τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Αντώνη Κοτσακά, Κώστα Χρυσόγονο και Δημήτρη Τσουκαλά να διαφωνούν.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ο αγώνας μας για την επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να είναι διαρκής

Απάντηση της Βούλτεψη στον ΣΥΡΙΖΑ

ΒΙΝΤΕΟ-Κόντρα Κωνσταντοπούλου-Μάνδρου για τα υποβρύχια

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ