Τσίπρας: Ο αγώνας μας για την επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να είναι διαρκής

Τσίπρας: Ο αγώνας μας για την επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να είναι διαρκής

Ο αγώνας μας για την επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να είναι διαρκής και αμείωτος, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας – χθες το βράδυ – στην εκδήλωση με θέμα: «Αγώνας για μια άλλη Ευρώπη» στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Resistance» που διεξάγει η εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να γίνει σε οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βάση και σημείωσε ότι η Αριστερά με πλειοψηφική προοπτική μπορεί να παίξει καίριο ρόλο με στόχο την αλλαγή από την Ευρώπη της φτώχειας και της καταπίεσης στην Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ισπανικό κόμμα Podemos, το οποίο αποτέλεσε την έκπληξη συγκεντρώνοντας 8% στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αφού, όπως είπε, «κατάφερε να μετατρέψει σε πολιτική δύναμη την αγανάκτηση του κόσμου». Εξήρε τους αγώνες του Sinn Fein για τα δικαιώματα των πολιτών στην Ιρλανδία και αποκάλυψε ότι είχε αγωνία για την επιτυχία του εγχειρήματος της «Λίστας Τσίπρα» στην Ιταλία («Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»), σημειώνοντας ότι «είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, αλλά τα κατάφεραν με λιγοστά μέσα και χρήματα».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εδράσει την πρόταση του σε 3 πυλώνες: α) τοξικότητα πολιτικού λόγου, «θέλουμε την αναδιανομή του πλούτου» β) ανάγκη να υπερασπιστούμε τον τόπο και τους ανθρώπους, Έλληνες και ξένους που ζουν στη χώρα, «καλός νοούμενος πατριωτισμός – καμία σχέση με τον μισαλλόδοξο εθνικισμό της Ακροδεξιάς» και γ) αριστερός διεθνισμός, για να γίνει η ανατροπή στην Ευρώπη.

Εκ μέρους του Podemos, ο ευρωβουλευτής Pablo Iglesias τόνισε ότι στην Ευρώπη δεν ασκούν την πολιτική εξουσία ούτε καν οι ελίτ των κρατών, αλλά έχουν πουλήσει κομμάτια της εξουσίας στα οικονομικά συμφέροντα, ενώ σημείωσε πως όποιος επιτίθεται κατά των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων επιτίθεται κατά της δημοκρατίας.

Ο ευρωβουλευτής Curzio Maltece («Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα») αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθείται τώρα στην Ευρώπη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «είναι μια τρέλα, να επαναλαμβάνεις το ίδιο, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα. Σε αυτήν την τρέλα πρέπει να αντισταθούμε ως πολιτικά όντα».

Τέλος ο Ιρλανδός γερουσιαστής Trevor O Clochartaigh (Sinn Fein) ανέφερε ότι το ποσοστό που πήραν τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς στις πρόσφατες ευρωεκλογές, μας το έδωσαν οι πολίτες ως επιβράβευση του αγώνα και της πολιτικής μας ενάντια στην ύφεση και τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ