Θαλάσσια συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

Θαλάσσια συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

Το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία με την Κρατική Διοίκηση Ωκεανών της Κίνας και η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που πρόκειται να υπογράψει σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας, συζητηθήκαν στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης .

Με αντιπροσωπεία της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και τον επικεφαλής της, Διοικητή κ. Liu Cigui, καθώς και με αντιπροσωπεία της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τον Πρόεδρό της, κ. Zheng Zhijie, πραγματοποίησε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Επίκεντρο της συζήτησης και των δύο συναντήσεων ήταν οι συμφωνίες που θα υπογράψει σήμερα το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και, ειδικότερα, το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία με την Κρατική Διοίκηση Ωκεανών της Κίνας, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Κρατική Διοίκηση Ωκεανών (State Ocenanic Administration) επιβεβαιώθηκε η βούληση για στενότερη συνεργασία στη θαλάσσια πολιτική μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που, άλλωστε, θα επισφραγιστεί με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρότεινε, μάλιστα, η πρώτη σύγκλιση της Επιτροπής Συνεργασίας που προβλέπεται από τη συμφωνία, να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στον Πειραιά, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον κ. Cigui.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου προσκάλεσε την Κρατική Διοίκηση Ωκεανών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας 2015, που θα λάβει χώρα τον Μάιο της επόμενης χρονιάς στον Πειραιά.

Ο κ. Cigui, από την πλευρά του, ανταπέδωσε την πρόσκληση, προσκαλώντας την ελληνική αντιπροσωπεία να συμμετέχει στην Ημέρα της Θάλασσας, που εορτάζεται στην Κίνα στις 8 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για εμβάθυνση στη συνεργασία τους.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας, Zheng Zhijie, ενημέρωσε ότι η Τράπεζα έχει συστήσει Ειδικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Ναυτιλίας, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης, από την πλευρά του, ζήτησε από την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα να εντείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, με την ίδρυση γραφείου της στον Πειραιά.

Επισημαίνεται ότι επιστέγασμα της διεύρυνσης των διμερών σχέσεων με την κινεζική πλευρά στον τομέα αυτό αποτελεί η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σήμερα το απόγευμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ