“Κορυφή του παγόβουνου” το υπουργείο Παιδείας

“Κορυφή του παγόβουνου” το υπουργείο Παιδείας

Ήταν από τις ελάχιστες φορές που ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε να μην κάνει δηλώσεις μπροστά στην καγκελόπορτα του Μεγάρου Μαξίμου. Η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό για την κρίση που εκδηλώθηκε με το «καλημέρα» στη νέα κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα στο υπουργείο Παιδείας έκλεισε με μία… νίκη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του νέου υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανακοίνωσε προκήρυξη για την πρόσληψη 600 από τους διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Δηλαδή, μία Σολωμόντεια λύση που δεν θίγει κατ’ αρχήν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν ρίχνει εντελώς στο καναβάτσο τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος ζητούσε επί της ουσίας να μην γίνει καμία απόλυση στους διοικητικούς που μπήκαν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Το Μαξίμου φρόντισε να ανοίξει και μία μικρή χαραμάδα στο νέο υπουργό Παιδείας, λέγοντας, δια της κ. Βούλτεψη πως, εάν προκύψουν ανάγκες στα οργανογράμματα των Πανεπιστημίων – μετά από την αξιολόγηση – τότε θα υπάρξει και συμπληρωματική προκήρυξη για θέσεις – μία αποστροφή που, όπως φαίνεται, αφορά κατά κύριο λόγο τους διοικητικούς των Πανεπιστημίων που βρίσκονται σε αναβρασμό και δευτερευόντως τον Ανδρέα Λοβέρδο…

Το «παζάρι» για τη διαθεσιμότητα στο υπουργείο Παιδείας είναι, ωστόσο, μόνο η κορυφή του παγόβουνου που έχει μπροστά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κυβερνητικός του εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, άρχισε νωρίς-νωρίς τα μίνι «αντάρτικα» μέσα στην κυβέρνηση, αφού ετοιμάζεται να θέσει επισήμως συνολικό θέμα όχι μόνο για το ζήτημα της διαθεσιμότητας, αλλά και για σειρά άλλων «επικίνδυνων» αποφάσεων που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, τα φορολογικά και το ασφαλιστικό.

Το Μαξίμου επί του παρόντος κρατά χαμηλούς τόνους, αν και χθες στη συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να τεθεί τώρα σε κίνδυνο ο προγραμματισμός που έχει γίνει με «εκπτώσεις» στα υπουργεία, καθώς αυτό θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και ανάλογα αιτήματα σε άλλα υπουργεία που πέρασαν τη βάσανο της διαθεσιμότητας του προσωπικού τους.

Σε ό,τι αφορά στα συνολικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο σημειώνεται πως όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως τώρα ως προς τα αιτήματα προς την τρόικα σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με μεγάλη προσοχή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Ωστόσο, άπαντες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολα νομοθετήματα – προαπαιτούμενα που έχουν «παγώσει» -και αυτό σημαίνει ότι για να τα περάσει «αναίμακτα» από τη βουλή είναι εξαιρετικά πιθανόν να χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές η χθεσινή εικόνα του Ευάγγελου Βενιζέλου να μπαίνει στο Μαξίμου.

Οι γκρίνιες πάντως των «γαλάζιων» δεν λείπουν. Οι επιθετικές δηλώσεις που έκανε χθες η Φωτεινή Πιπιλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο – ΒΗΜΑ – του καταλόγισε λαϊκισμό – απηχούν και τις θέσεις πολλών άλλων βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι περισσότερο απελευθερωμένοι πλέον επειδή δεν υπουργοποιήθηκαν έχουν αποφασίσει να σηκώσουν τους τόνους απέναντι στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ