• Σαμαράς: Ξεχάστε τις εκλογές...

  7:32 πμ, Κυριακή 15 Ιουν 2014 7:32 πμ, Κυριακή 15 Ιουν 2014

  Σαμαράς: Ξεχάστε τις εκλογές...

  Ξεχάστε τις εκλογές, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του συνέντευξη, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

  Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», εμφανίζεται υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας και θεωρεί πιθανότατο να υπάρξει προεδρική πλειοψηφία έως τον Μάρτιο του 2015.

  Εξάλλου, προαναγγέλλει μέτρα ανακούφισης και όχι λιτότητας και τονίζει ότι έως τα μέσα του φθινοπώρου θα υπάρχει πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών.

  Εκτιμά ότι θα υπάρξει καλή έκβαση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα να βάζει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η τρόικα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

  «Μέτρα ανακούφισης αντί για μέτρα λιτότητας»

  «Όσο πιάνουμε τους στόχους μας και στεκόμαστε στα πόδια μας, τόσο θα μπορούμε να προωθούμε και την ατζέντα των δικών μας μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο ό,τι μας εισηγείται η τρόικα.

  Και έτσι η κοινωνία θα αποκτήσει μια πολύ καλύτερη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις συνολικά» δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

  «Το έχω πει τόσες φορές. Όσο πιάνουμε τους στόχους μας, δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, οποιασδήποτε μορφής! Ούτε σαν κι αυτά που αναφέρατε, ούτε άλλα… Αν μάλιστα, ξεπερνάμε τους στόχους μας, τότε θα υπάρξουν και ελαφρύνεις» τονίζει.

  «Εξετάζουμε μια σειρά, παρεμβάσεις που όλες είναι απαραίτητες, ενώ οι περισσότερες θα δημιουργήσουν αίσθηση και θα φέρουν ανακούφιση.

  Πρέπει όμως, να είναι ρεαλιστικές και να στηρίζονται στα αποτελέσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού.

  Μέσα στους επόμενους 6 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα γίνουν κάποια απ’ αυτά», υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς.

  «Η βιωσιμότητα του χρέους, επόμενος στόχος»

  Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως με την επίσημη ανακήρυξη του δημόσιου χρέους ως βιώσιμο τότε θα αυξηθεί κατακόρυφα η σημασία της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

  Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα έρθουν κεφάλαια αλλά και θέσεις εργασίας, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω και το κόστος δανεισμού.

  «Πιθανότατα να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία έως τον Μάρτιο»

  Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει για άλλη μια φορά να κλείσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

  «Την εξάντληση της τετραετίας την πιστεύω έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συγκυριών: Δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης σε μια χώρα.

  Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το “παιγνίδι”, να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο!

  Αυτό παντού αλλού γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις», αναφέρει, εκφράζοντας, μάλιστα, την εκτίμηση πως η σημερινή Βουλή θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απ’ ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες.

  Κι αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε και την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα απ’ ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι…

  Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο “εμπόδιο” για την εξάντληση της τετραετίας», δηλώνει.

  «O κ. Τσίπρας δείχνει “δημοκρατική ανωριμότητα”»

  Ο Πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει οργισμένο έφηβο.

  «Λυπάμαι που το λέω: είναι νέος άνθρωπος αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες.

  Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει “σκουπίσει” η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει τη χώρα στην… εποχή των παγετώνων!», δηλώνει χαρακτηριστικά.

  «Αποκατάσταση αδικιών»

  Παρεμβάσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο που στόχο θα έχουν την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την αποκατάσταση αδικιών προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός.

  Όπως τονίζει o Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του, για το πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών «θα είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο και θα αφορά ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων».

  Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αν υπάρξει υπέρβαση στόχου και φέτος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις από την αμέσως επόμενη χρονιά.

  «Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα» τονίζει ο Αντ. Σαμαράς.

  «Θέμα “μεταρρυθμιστικής κόπωσης” δεν υπήρξε»

  Μάλιστα, θέτει ως άμεσες προτεραιότητες την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων «που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία» αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών.

  Ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονται σε θεσμικά εμπόδια που ξεπερνιούνται σταδιακά»

  Εξάλλου, δηλώνει ότι διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως υπάρχει θέμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης».

  Πάντως, επισημαίνει πως πλέον είναι η ώρα να βάζει και η Αθήνα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

  Πηγή: Βήμα της Κυριακής

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα