Ο Σαμαράς «ξηλώνει» το υπουργικό

Ο Σαμαράς «ξηλώνει» το υπουργικό

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

«Ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός» είναι η μόνη φράση που λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο ενώ η ονοματολογία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Όπως είχε αποκαλύψει από χθες το πρωί το Real.gr ο νέος «τσάρος» θα είναι πιθανότατα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, το όνομα του οποίου δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα. Ο Α. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών καθώς θέλει να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας στην ακολουθούμενη πολιτική και την στροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ακούστηκαν τα ονόματα του ομογενή καθηγητή Ν. Οικονομίδη όπως και του καθηγητή Γ. Μουρμούρα. Δύο άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Ωστόσο κανένα από τα δύο ονόματα μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

«Σπάει» το υπουργείο Οικονομικών;

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ο νέος «τσάρος» δεν είναι κοινοβουλευτικός τότε δεν αποκλείεται το υπουργείο να «σπάσει» σε δύο. Σε υπουργείο Οικονομίας στο οποίο πολιτικός προϊστάμενος θα είναι ο διάδοχος του Γ. Στουρνάρα και θα είναι επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα εκπροσωπεί την χώρα μας στις συνεδριάσεις του Eurogroup και σε υπουργείο Οικονομικών το οποίο πιθανότατα θα αναλάβει ο Χρ. Σταϊκούρας και θα έχει ως κύριο αντικείμενο την φορολογία, τα έσοδα και τις δαπάνες.

Πάντως το σενάριο αυτό είχε τεθεί στον προηγούμενο ανασχηματισμό πριν από περίπου ένα χρόνο και το είχε απορρίψει η τρόικα.

Εκτός το μισό υπουργικό συμβούλιο

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αλλάξει πρόσωπα και πράγματα στη νέα κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει με τα πρόσωπα τα οποία θα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά καθώς όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ελάχιστα θα παραμείνουν στις υπουργικές καρέκλες.

Με την κίνηση αυτή ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει να δώσει νέο αέρα στην κυβέρνηση, να δείξει πως δεν πρόκειται για ένα προεκλογικό σχήμα και το κυριότερο να αποδείξει πως πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές.

Μεγαλύτερη συμμετοχή από το ΠΑΣΟΚ

Μέχρι στιγμής – εκτός από τον νέο υπουργό Οικονομικών – κανένας υπουργός δεν έχει δεχθεί τηλεφώνημα από το Μαξίμου. Το ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει πιθανότατα κατά ένα τον αριθμό υπουργείων και θα έχει περισσότερα στελέχη σε θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

Να θυμίσουμε ότι ο κυβερνητικός εταίρος μέχρι σήμερα είχε τα υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Πιθανότατα να προστεθεί σε αυτά και το Εργασίας με την αναβάθμιση του Β. Γκεκέρογλου ενώ ο Α. Λοβέρδος θα πάρει την θέση του Αθ. Τσαυτάρη. Ακόμα θέση στην κυβέρνηση διεκδικούν Π. Κουκουλόπουλος, Ο. Κωνσταντινόπουλος και Σ. Ράπτη.

Από τη ΝΔ τα νέα πρόσωπα τα οποία αναμένεται να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι οι Μ. Βορίδης, Ν. Τζαβέλα, Α. Σπηλιωτόπουλος, Β. Κικίλιας και Α. Ασημακοπούλου.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ