Αντιδράσεις με αιχμές για το κλείσιμο της Βουλής

Αντιδράσεις με αιχμές για το κλείσιμο της Βουλής

 

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πυροδότησε η απόφαση της πρόωρης λήξης των εργασιών της Ολομέλειας της βουλής.

 

Η αντίδραση των ΑΝΕΛ

Αιχμές αφήνουν οι Ανεξάρτητοι Ελλήνες συνδέοντας το κλείσιμο της βουλής με πιθανά “μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα”. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, σε δήλωσή του τόνισε ότι “ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει “αναίμακτα” από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα”. Ο κ. Κουίκ αναρωτήθηκε μάλιστα “μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;”.

 

Η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για αιφνιδιαστικό διάταγμα λήξης της συνόδου της Ολομέλειας, χωρίς καμιά ενημέρωση, ούτε συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, την ώρα μάλιστα που σήμερα διακόπηκαν οι εργασίες της κανονικά για αύριο, με προγραμματισμένες ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αυτό συνέβη διότι:

1) Οι πρώην Πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, ο πρώην και νυν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Ε. Βενιζέλος και πλείστοι Υπουργοί και Υφυπουργοί των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις του Μνημονίου, του PSI, των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ κλπ, που σήμερα έχουν βουλευτική ή/και υπουργική ιδιότητα, θα κοιμούνται (και θα ψηφίζουν) πιο ήσυχοι, αφού θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι παραγράφηκαν οι κατηγορίες που συνδέονται με τις δεκάδες δικογραφίες, που εκκρεμούν στη Βουλή προς εξέταση για την περίοδο 2009-2012, διότι, με το προεδρικό διάταγμα κηρύσσεται «το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επόμενης (από την περίοδο 2009-2012) βουλευτικής περιόδου» (άρθρο 86 Συντάγματος- Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών).

2) Θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο ζωντανός κοινοβουλευτικός έλεγχος (επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις) και οι Υπουργοί που θα προκύψουν από τον ανασχηματισμό θα διευκολυνθούν να ξεπουλούν τη χώρα, τις υποδομές της, τις δημόσιες επιχειρήσεις, το φυσικό της πλούτο, τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τις ομορφιές και τις παραλίες της και να ψηφίζουν νέα μέτρα περιορίζοντας τον έλεγχό τους από το Κοινοβούλιο.

3) Τα κρίσιμα νομοσχέδια, στα οποία αντιδρά όχι μόνον η Αντιπολίτευση, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές, θα εισαχθούν σε Τμήματα (αποτελούμενα από 100 βουλευτές έκαστο), των οποίων η σύνθεση ελέγχεται από την Κυβέρνηση, που μπορεί έτσι να παρεμβαίνει κατασκευάζοντας επίπλαστη εικόνα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την ώρα που η ίδια η κοινωνία έχει πριν από 10 μόλις μέρες αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην ασκούμενη πολιτική και απονομιμοποιήσει την κυβερνητική κοινοπραξία, αναδεικνύοντας το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά πρώτη δύναμη.

4) Δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ η συζήτηση στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο Μπαλτάκου, που συνιστά φωτογραφία της παρακρατικής λειτουργίας της Κυβέρνησης Σαμαρά και αποκαλύπτει τα κατάφωρα πλήγματα στη δημοκρατία μέσα από την ίδια αυτήν την παρα-κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει ούτε επ’ αφορμή της ποινικής δικογραφίας που αφορά τη μαγνητοσκόπηση της σχετικής συνομιλίας.

5) Δεν θα μπουν σε συζήτηση, μέχρι τον Οκτώβριο, ούτε τα υπόλοιπα αιτήματα άρσης ασυλίας βουλευτών που εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων η διαβόητη πλέον δικογραφία εις βάρος του κ. Μιχελάκη, που έκανε 4 μήνες να βρει το δρόμο της από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λειτουργεί ως τροχονόμος και ήδη παίρνει παράταση άλλων 4 μηνών.

Διαβάστε εδώ όλη την ανακοίνωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου 

 

Η αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη

“Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει τη Βουλή, ακόμη και σήμερα ή τις επόμενες μέρες, για να μπούμε στα θερινά τμήματα.

Εμεις καταγγέλουμε αυτές τις κυβερνητικές προθέσεις, εφόσον υπάρχουν και δεν διαψευσθούν. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, αν θέλει να κλείσει τη Βουλή, πρέπει να το κάνει μόνο για εκλογές, πράγμα που εμείς ζητάμε επιμόνως, δεν έχει όμως κανένα πολιτικό δικαίωμα να προχωρήσει σε εσπευσμένο κλείσιμο της βουλής και σε θερινά τμήματα, και μάλιστα ερήμην κάθε συζήτησης στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ενα τέτοιο κλείσιμο θα πάει στα θερινά τμήματα κρίσιμα νομοσχέδια, όπως το σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», πράγμα απαράδεκτο και δεν θα επιτρέψει να συζητηθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Ολομέλεια της Βουλής εκκρεμμούσες άρσεις ασυλίας”, τονίζει ο κ. Λαφαζάνης σε δήλωσή του. 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει πως νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνον στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να παίρνουν την ευθύνη όλοι οι βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση ο λαός επιβάλλεται να επαγρυπνεί. Τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στα Θερινά τμήματα της Βουλής, όσο η χώρα και οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα κινούνται στους γνωστούς αντιλαϊκούς μονόδρομους.

Η οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων με την λαϊκή συμμαχία, είναι η μόνη δύναμη για την αντιμετώπιση αυτή της επίθεσης.

Η δήλωση του Βασίλη Καπερνάρου

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε σχετικά με το κλείσιμο της Βουλής:

“Το κλείσιμο της Βουλής αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, δεν είναι τίποτε άλλο από μια μεθόδευση εξυπηρέτησης της Τρόικας για να περάσουν κι άλλα μέτρα ταπείνωσης κι εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού.

Με τέτοιες μεθόδους ευτελισμού όλων των δημοκρατικών θεσμών απορούν για τις ακραίες επιλογές του λαού, αυτοί που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι και υπαίτιοι για το φαινόμενο αυτό”.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:

«Εν όψει νέων μέτρων και κρίσιμων νομοσχεδίων, και με τον ανασχηματισμό προ των πυλών, η κυβέρνηση σπεύδει να κηρύξει αιφνιδιαστικά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Για άλλη μια φορά , θεσμικά κεκτημένα θυσιάζονται στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών». 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΝΤΕΟ-Κουίκ: Οι συνάδελφοι αποχώρησαν χωρίς πολιτικά επιχειρήματα

Καμμένος:Όποιος θέλει να φύγει να σηκωθεί να φύγει τώρα

Έκλεισε για καλοκαίρι η βουλή-Δείτε το Προεδρικό Διάταγμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ