Πορτογαλία-Στην πρώτη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Πορτογαλία-Στην πρώτη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο ηττήθηκε από τους Σοσιαλιστές στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 31,58% των ψήφων (από 26,58% το 2009), σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 97,8% των εκλογικών τμημάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Λαϊκό Κόμμα (CDS), συγκέντρωσε το 27,91% των ψήφων, σημειώνοντας πτώση 12,17 μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009. Τα δύο κόμματα, που τότε είχαν κατέβει ξεχωριστά στις ευρωεκλογές, είχαν κερδίσει συνολικά το 40,08% των ψήφων.

Ο Κοέλιο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παραδέχθηκε αμέσως την ήττα του λέγοντας ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές αυτές και το συγχαίρω», πριν προσθέσει ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θητεία της.

«Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη νομοθετική περίοδο στο όνομα της σταθερότητας την οποία χρειάζεται η χώρα για να έχει σωστή διακυβέρνηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2015, το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το κόμμα του Κοέλιο, που τιμωρήθηκε για τα τρία χρόνια λιτότητας που επιβλήθηκαν στον πορτογαλικό λαό.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι το πρώτο κόμμα της Πορτογαλίας. Είναι έτοιμο να κυβερνήσει την Πορτογαλία. Αυτή η κυβέρνηση έφτασε στο τέλος της», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του PS Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο που είχε ζητήσει από τους Πορτογάλους να «τιμωρήσουν την κυβέρνηση».

Παρόλα αυτά οι Πορτογάλοι δεν κινητοποιήθηκαν, με το ποσοστό της αποχής να φτάνει το 66,31%, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 1994 (64,46%).

Η συμμαχία των Κομμουνιστών και των Πράσινων του CDU ήταν τρίτη πολιτική δύναμη με 12,44%.

Το Κόμμα της Γης (MPT), ένα λαϊκιστικό κίνημα, αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών αυτών καθώς έλαβε το 7,12%, μπροστά από το Αριστερό Μπλοκ με 4,48% (έναντι 10,73% το 2009).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ