Μειωμένο το ενδιαφέρον των Γερμανών για τις ευρωεκλογές

Μειωμένο το ενδιαφέρον των Γερμανών για τις ευρωεκλογές

Μόλις 2,25 εκατομμύρια τηλεθεατές συντόνισαν τους δέκτες τους στο ZDF την περασμένη Τρίτη, για να παρακολουθήσουν την τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση των υποψήφιων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στα νεανικά κοινά, η τηλεθέαση μετά βίας έφθασε το 2,9%. Σε συνδυασμό με το ποσοστό αποχής άνω του 60% το 2009, δεν είναι να απορεί κανείς για την έκκληση που απηύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στους γερμανούς ψηφοφόρους: «Σας παρακαλώ, πηγαίνετε να ψηφίσετε και βοηθήστε μας να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρή και ειρηνική».

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις Ευρωεκλογές, οι Γερμανοί αδυνατούν να συγκινηθούν από την κάλπη και τον αγώνα των υποψηφίων. Είναι ενδεικτικό ότι σε δημοσκόπηση του YouGov, μόλις ο ένας στους πέντε δηλώνει πως τον αφορούν τα θέματα που συζητούνται κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ μόνο το 48% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα των εκλογών και μόλις το 11% αναφέρει ότι συζητά στον κύκλο του για τις εκλογές.

Μοναδική «ελπίδα» της κυβέρνησης είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή σε 10 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια – οι οποίες μπορεί να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση των Χριστιανοδημοκρατών και επανάληψη σε γενικές γραμμές των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών, ενώ η παρουσία των ευρωσκεπτικιστών με την «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) δείχνει να έχει παγιωθεί και κάποιοι απλώς εύχονται να πάψει σύντομα να βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Οι δύο κεντρικοί υποψήφιοι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Μάρτιν Σουλτς για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, προσπάθησαν τους τελευταίους δύο μήνες να φθάσουν σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης. «Αισθάνομαι σαν τον Ομπάμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στις πολύμηνες περιοδείες των αμερικανών προέδρων σε προεκλογικές περιόδους. Οι δύο υποψήφιοι μπορεί να μην διαθέτουν Air Force One, αλλά μετακινούνται με ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία και με ναυλωμένα ιδιωτικά αεροσκάφη.

Στην διάρκεια της καμπάνιας τους έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στις χώρες που υποφέρουν από την κρίση, αλλά δεν έκαναν καν τον κόπο να επισκεφθούν την «βασίλισσα του ευρωσκεπτικισμού» Βρετανία. Σε αντίθεση προς τους υπόλοιπους υποψήφιους, τον Γκι Φερχόφστατ των Φιλελευθέρων, την Σκα Κέλερ των Πρασίνων και τον Αλέξη Τσίπρα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, των οποίων η καμπάνια περιορίστηκε σε κάποιες συνεντεύξεις και σε λίγες ομιλίες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι δύο «ισχυροί» έκαναν πραγματικό αγώνα δρόμου, σε ένα μάλλον καινούργιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση μοντέλο προεκλογικής εκστρατείας.

Ο πιο. . . δυσκίνητος εκ των δύο, ο κ. Γιούνκερ, επισκέφθηκε 32 πόλεις σε 18 χώρες, έδωσε 27 συνεντεύξεις Τύπου και πάνω από 300 συνεντεύξεις. Ο κ. Σουλτς αξιοποίησε ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και συνελήφθη να έχει συγχαρεί τη νικήτρια του διαγωνισμού της Eurovision Κοντσίτα Βουρστ από την Αυστρία, ενώ νόμιζε ότι είχε νικήσει η Ολλανδία.

Και αν η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι ευχαριστημένη με την τρίτη θέση, όπως δήλωσε πρόσφατα στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας, τα μεγάλα κόμματα παλεύουν για την πανευρωπαϊκή πρωτιά, η οποία θα τους δώσει και το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Το πρόβλημα, όπως εκτιμά το περιοδικό «Der Spiegel», είναι ότι οι ιδεολογικές τους πλατφόρμες έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Και οι δύο είναι ενθουσιώδεις ευρωπαϊστές. Και οι δύο θα ήθελαν μια πιο δημοκρατική Ένωση, όπως και οι δύο θα ήθελαν να δουν να επιστρέφουν στα κράτη-μέλη περισσότερες εξουσίες.

Συμφωνούν ακόμη και στο θέμα των ευρωομολόγων ή, ευρύτερα, της αμοιβαιοποίησης του χρέους εντός της ΕΕ. Και οι δύο, ενώ παλαιότερα έβλεπαν με καλό μάτι την έκδοση ευρωομολόγων, το τελευταίο διάστημα έχουν αναδιπλωθεί, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν κάποιες άλλες μεθόδους ελάφρυνσης των βαρών των υπερχρεωμένων χωρών.

 

Άλλο κοινό στοιχείο των δύο υποψηφίων είναι η αναμονή για την στήριξη της Άγγελα Μέρκελ την ώρα της κρίσης.

Ο κ. Σουλτς ήταν ο πρώτος γερμανός σοσιαλδημοκράτης που πίεσε για σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού στην Γερμανία, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Συμμετείχε μάλιστα ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα και έριξε γέφυρες μεταξύ των δύο σημερινών εταίρων. Για τον κ. Γιούνκερ η Καγκελάριος φάνηκε επιφυλακτική και προκάλεσε αρκετά σχόλια με την καθυστέρησή της να τον αποδεχτεί ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μέχρι τώρα όλοι οι υποψήφιοι επιμένουν ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν δεν μπορεί να είναι άλλος από τους σημερινούς υποψηφίους.

Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, «η δημοκρατική οδοντόπαστα βγήκε πλέον από το σωληνάριο» και κανείς δεν μπορεί να την βάλει πίσω. Μπορεί όμως αυτή η ψηφοφορία να έχει διαφημιστεί ως η πρώτη απευθείας εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν, μπορεί και τα ευρωπαϊκά κόμματα να έχουν ανεπισήμως δεσμευθεί ότι το προβάδισμα θα έχει ο υποψήφιος της πολιτικής ομάδας που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά στην πραγματικότητα, είναι και πάλι οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ που θα αποφασίσουν – πίσω από κλειστές πόρτες – για τον διάδοχο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τα σενάρια είναι πολλά και τα περισσότερα υπενθυμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδανική στην δημιουργία συναινέσεων και ομοφωνιών. Υπάρχουν πάντως λύσεις που θα τους άφηναν όλους ικανοποιημένους.

Μέχρι τότε, ο κ. Γιούνκερ μπορεί να γκρινιάζει για την καμπάνια του στην Γερμανία. Οι Χριστιανοδημοκράτες αναρτούσαν αφίσες της Άγγελα Μέρκελ αλλά όχι του ιδίου. Ίσως για αυτό υπήρχαν και πολλοί Γερμανοί που πίστευαν ότι η Καγκελάριος είναι και υποψήφια …ευρωβουλευτής. Ο Μάρτιν Σουλτς «βρίσκεται» εδώ και εβδομάδες παντού. Τεράστιες αφίσες του, με το σύνθημα «Μάρτιν Σουλτς – Από την Γερμανία για την Ευρώπη», βρίσκονται σε όλα τα κεντρικά σημεία του Βερολίνου και των περισσοτέρων γερμανικών πόλεων.

Το «κρυμμένο» μήνυμα είναι σαφές: η Άγγελα Μέρκελ θα μπορέσει τελικά να μην στηρίξει έναν γερμανό υποψήφιο, έστω για χάρη του κόμματός της; Ο πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, από την πλευρά του, δεν δίστασε να σκεφθεί φωναχτά πριν από λίγο καιρό στο Ντίσελντορφ. «Αυτό ήταν! Έχω δώσει αμέτρητες συνεντεύξεις αλλά οι συνεντεύξεις δεν είναι υποκατάστατο για τις αφίσες. Δεν μπορώ να πω στο CDU τι να κάνει, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουμε», δήλωσε με ένταση. Η απάντηση ήταν κάποιες μετριοπαθείς αφίσες στις κολώνες.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης στα 28 κράτη-μέλη, θα γίνουν οι πρώτες τοποθετήσεις των ενδιαφερομένων. Το πρωί της 27ης Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γίνει η Διάσκεψη των Προέδρων, με τη συμμετοχή των αρχηγών των πολιτικών ομάδων όπου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του αποτελέσματος. Το απόγευμα, κατά παράδοση, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα πραγματοποιούν τις δικές τους συνόδους, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους σχετικά με τα πρόσωπα.

Το βράδυ, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, παραθέτει ανεπίσημο δείπνο. Πολλοί στοιχηματίζουν από τώρα για το μενού: «Θα τηρήσουμε στ’ αλήθεια τις δεσμεύσεις για τους επίσημους κομματικούς υποψηφίους;».

 

Διαβάστε επίσης:

 

ΒΙΝΤΕΟ-To World Wide Web δεν είναι το Ίντερνετ

Ρωσία: Θα απαντήσουμε στην αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ

Μέρκελ προς Ερντογάν: Να είσαι συγκρατημένος στην Κολονία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ