Βενιζέλος: Έχω απευθύνει πρόσκληση πανστρατιάς

Βενιζέλος: Έχω απευθύνει πρόσκληση πανστρατιάς

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Έθνος κάλεσε για μία ακόμη φορά όλα τα στελέχη, όλα τα πρόσωπα που ανήκουν στη μεγάλη κοίτη της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης να ενωθούν ενώ υποστήριξε ότι «οι πολίτες λοιπόν δεν πρέπει να αφεθούν έρμαιο στις αυθαίρετες ερμηνείες, αλλά να τοποθετηθούν με καθαρό τρόπο» στις τριπλές κάλπες της Κυριακής.

Για την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ.Βενιζέλος σχολίασε: «Εγκλωβισμένος στην ψευδαίσθηση των exit polls την προηγούμενη Κυριακή 7 με 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να επαναλάβει τη γραμμή των εκλογών-δημοψηφίσματος, υπέρ ή κατά της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής».

Όσο για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και τη σύγκριση που θα κάνει μετά τις εκλογές αν η Ελιά πάρει κάτω από 12% είπε ότι «η εμπειρία των exit-polls μας δείχνει ότι όλη η συζήτηση για τα ποσοστά επί τη βάσει δημοσκοπήσεων διεξάγεται σε μία σαθρή βάση» .

Για το ποιος και τι έχει την ευθύνη για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην Αττική υποστήριξε ότι «ούτως ή άλλως έχουμε ένα πρόβλημα δημοκρατικών αντανακλαστικών σε σχέση με ένα ναζιστικό μόρφωμα που λειτουργεί ως κέλυφος μιας εγκληματικής οργάνωσης, κατά της οποίας έχει ασκηθεί σωρεία ποινικών διώξεων. Όσο μπορώ πιο επιγραμματικά λέω ότι τέτοιου είδους φαινόμενα έχουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών, ενώ σε άλλες όχι, επίσης ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών. Κακώς συνεπώς συνδέουμε τα φαινόμενα αυτά κατά τρόπο ευθύγραμμο με την οικονομική κρίση. Επίσης, είναι προφανές ότι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών, η συνεχής χυδαιολογία κατά του πολιτικού προσωπικού και κατά της ίδιας της πολιτικής ζωής του τόπου, δίνει σε πολλούς αφορμή ή ευκαιρία να εκφραστούν με έναν δήθεν αντισυμβατικό τρόπο, δηλαδή με βίαιο, ακροδεξιό, φασιστικό τρόπο. Υπάρχει βέβαια η ιστορική ευθύνη κάθε κοινωνίας και τα ανθρωπολογικά αίτια του ναζιστικού φαινομένου και γενικότερα του φαινομένου της βίας. Μετά το κραχ του 1929 στις ΗΠΑ διάλεξαν τον Ρούσβελτ και το new deal, στη Γερμανία τον Χίτλερ και το ναζισμό».

«Δεν υπάρχουν «υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ» με την έννοια του κομματικού ψηφοδελτίου, ούτε στις Περιφέρειες, ούτε στους Δήμους» είπε ο κ.Βενιζέλος σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής. «Υπάρχουν αυτοδιοικητικά στελέχη που συγκεντρώνουν την εκτίμηση και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που κατέγραψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εμείς αυτές τις παρατάξεις κι αυτές τις αντιλήψεις στηρίζουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Όσο για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι «από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την Κυριακή κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα και ο ρυθμός των πολιτικών εξελίξεων μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που φυσιολογικά τοποθετούνται στο τέλος της τετραετίας. Η Βουλή αυτή θα μπορούσε πράγματι να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά αυτό πρέπει να το ζητήσει με κάποιον τρόπο και ο λαός. Και η επόμενη Κυριακή είναι μια ευκαιρία».

Για το αποτέλεσμα των εκλογών δήλωσε αισιόδοξος λέγοντας ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων θα δείξει και στην κάλπη αυτό που νοιώθουμε ως κοινή αίσθηση: πως η ελληνική κοινωνία θέλει να μείνουν τα πράγματα ασφαλή και σταθερά. Ότι οι Έλληνες θέλουν να προστατεύσουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν, οι οποίες ήδη πιάνουν τόπο».

 

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΝΤΕΟ-Ένταση στην προεκλογική συγκέντρωση της Ελιάς

“Όχι” του Παπανδρέου στην Ελιά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ