ΒΙΝΤΕΟ-Ο Σαμαράς για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Σαμαράς για τη Συνταγματική Αναθεώρηση 

 

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός πρότεινε την άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και την ενίσχυση του ρόλου τους σε νομοθετικό και ελεγκτικό επίπεδο και τη θέσπιση των χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, δήμαρχων και συνδικαλιστών.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως και η πολιτική των μνημονίων» και πρότεινε, μεταξύ άλλων την κατάργηση πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων όπως είναι σήμερα και τη θέσπιση ενός μόνο ΓΓ σε κάθε υπουργείο, την αναθεώρηση της διάταξης που αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών και της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών.

Επίσης πρότεινε την κατάργηση βουλευτικών προνομίων που δεν έχει σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή, το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού και του βουλευτή καθώς και την αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα ώστε να προβλέπεται η διενέργειά τους και με λαϊκή πρωτοβουλία.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλες θεσμικές τομές ενόψει της αναγκαίας αναθεώρησης του Συντάγματος που πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη βουλή και να ολοκληρωθούν στην επόμενη».

«Αφήνουμε πίσω μας την εποχή των μνημονίων και η πατρίδα μας πράγματι αλλάζει σελίδα. Απέναντί μας έχουμε τις πολιτικές δυνάμεις της αδράνειας, όσους επενδύουν στον λαϊκισμό, στο φόβο, στο διχασμό, να διαιρέσουν όχι να ενώσουν τους Έλληνες. Όλους εκείνους που προσπαθούν να μας κρατήσουν στο χθες. Απέναντί μας έχουμε όσους νοσταλγούν όλα όσα οι Έλληνες δεν θέλουν να θυμούνται. Απέναντί μας έχουμε αυτούς που θέλουν με κάθε τρόπο να μας γυρίσουν πίσω, όχι να πάμε μπροστά. Αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στην κρίση και σε ότι μας έφερε σε αυτή, πίσω στα μνημόνια, στη δανειακή εξάρτηση. Απέναντί μας έχουμε όσους αγωνίζονται να διατηρήσουν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους για να μπορέσουν να έχουν λόγο ύπαρξης, γιατί χωρίς κρίση δεν θα έχουν από τίποτε άλλο να τρέφονται», είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Επί δύο χρόνια δώσαμε μαζί μεγάλες και δύσκολες μάχες και νικήσαμε. Λίγοι το πίστευαν τότε. Αλλά τώρα η πατρίδα είναι όρθια στα πόδια της. Τώρα την κοιτάζουν με έκπληξη ακόμα και εκείνοι που μας θεωρούσαν τελειωμένους. Ζητώ να δώσετε στην παράταξή μας τη δύναμη για να πάμε την Ελλάδα πιο ψηλά, πιο μακριά και να κόψουν όλες τις γέφυρες με το χθες, να αποστομώσουμε μία και καλή όσους νοσταλγούν αυτό το χθες της ντροπής. Και να περπατήσουμε μαζί τον δρόμο που οδηγεί σε μία νέα Ελλάδα, της αξιοσύνης, της ανταγωνιστικότητας, της ευημερίας και πάνω από όλα της αξιοπρέπειας».

«Με τις προτάσεις αυτές η παράταξή μας φέρνει σήμερα τη νέα Ελλάδα, με δύο καθοριστικές τομές, όπως κάναμε το ’75. Τότε ήταν η αποκατάσταση της δημοκρατίας και η Ευρώπη. Σήμερα είναι η αναπτυξιακή αναγέννηση της οικονομίας μας και η συνταγματική μας αναθεώρηση. Για μία Ελλάδα που παράγει πλούτο και όχι ελλείμματα. Για μία σύγχρονη πολιτεία που θα τρέχει με τους ρυθμούς της εποχής μας, που δεν θα μείνει πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο. Για αυτή τη νέα Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν θα συμβιβαστώ. Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή για να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα, οδηγώντας τον τόπο και το έθνος μας στο μέλλον.

«Αυτή η βουλή βάζει την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών, η επόμενη βουλή χρειάζεται υπεύθυνες δυνάμεις για να μπορέσει να είναι αναθεωρητική, για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε μία πατρίδα που προσφέρει στους πολίτες ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. 

 

Δείτε το βίντεο απο τη ΝΕΡΙΤ

Α’ Μέρος

Β’ Μέρος

Γ’ Μέρος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ