Θεοδωράκης: Δεν συνεργαζόμαστε με Σαμαρά και Τσίπρα

Θεοδωράκης: Δεν συνεργαζόμαστε με Σαμαρά και Τσίπρα

Κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με την Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέκλεισε ο Σταύρος Θεοδωράκης με συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε πως δεν εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή για να κάνει Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα για μια φορά διευκρινίζοντας πως το κόμμα του θα συνεργαστεί με όποιον ταυτίζεται με τις θέσεις του.

«Το Ποτάμι δεν θα συνεργαστεί με τον Σαμαρά. Δεν θα συνεργαστεί με τον Τσίπρα. Θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον Βενιζέλο. Δεν έρχεται για να κάνει μια φορά πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Έρχεται για να πει στο λαό ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέο αίμα στην πολιτική και να δημιουργηθεί ένα νέο ρεύμα – που πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί στις ευρωεκλογές και γι’ αυτό θα έχουμε ένα σεβαστό ποσοστό, ώστε να μας ακούν οι άλλοι. Και μετά τις ευρωεκλογές, θα έλθει το Ποτάμι και θα πει ότι «αυτές είναι οι 20 προτάσεις μας για το μέλλον της χώρας», όχι πίσω από κλειστές πόρτες, και ας έλθει τότε να πει ο κ. Τσίπρας πού διαφωνεί.

Αν διαφωνεί κάπου, βεβαίως θα διορθώσω κάτι ή θα προσθέσω κάτι από αυτά που λέει ο Σαμαράς. Έτσι πρέπει να παιχθεί πλέον το πολιτικό παιχνίδι στη χώρα. Δεν είναι «ή εμείς ή οι άλλοι και ελάτε να βρούμε 10 βουλευτές να κάνουμε μια κυβέρνηση και να πάρετε κι εσείς τρία υπουργεία και τις Μερσεντές». Εάν συμφωνήσουμε σ’ αυτά τα βασικά σημεία και πούμε ότι προχωράμε, στα 17 σημεία συμφωνούμε και στα τρία δεν συμφωνούμε, τότε θα προχωρήσουμε. Όποιος και αν είναι αυτός. Βέβαια, θα δούμε πρώτα και το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι δεν μπορείς να πεις για συνεργασίες χωρίς το βάρος των επιλογών του κόσμου.

Αυτή τη στιγμή, η χώρα βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Πρέπει να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για να κυβερνηθεί η χώρα. Να γκρεμίσουμε τις διαχωριστικές γραμμές και να τις αφήσουμε μόνο εκεί όπου πρέπει. Τις θέσεις και τις επιλογές θα τις δούμε και εκεί θα κριθεί. Το αν έχω εγώ μια φιλική σχέση με τον Τσίπρα ή μια αντιπάθεια προς τον Σαμαρά δεν είναι το σημαντικό. Αυτά έπονται στην πολιτική. Το πρώτο είναι οι 20 θέσεις. Ήρθε η στιγμή της ωριμότητας. Όχι μόνο για το πολιτικό σύστημα, αλλά για τον κόσμο».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το «δίλλημα» που έθεσε αναφορικά με τα ποσοστά της Ελιάς στις ευρωεκλογές.

«Πιστεύει κανείς σοβαρά εδώ ότι αν δεν πάει καλά εκλογικά ο Βενιζέλος θα γκρεμιστεί η Ελλάδα; Δυσκολεύομαι να μη γελάσω και νομίζω ότι όλοι πρέπει να αποκτήσουμε μια επαφή με την πραγματικότητα. Και δεν βρίσκω ωραίο να έρχεται ένας εκβιασμός από το μέρος της κυβέρνησης, όταν ακούω τον αντιπρόεδρο να λέει «ή εγώ ή το χάος». Θεωρώ ότι μαρτυρά τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος και ο κ. Βενιζέλος κάνει τέσσερα λάθη μαζεμένα. Πρώτον, δεν ψηφίζουμε για εθνικές εκλογές, αλλά για ευρωεκλογές. Άρα, οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν επηρεάζει τη διακυβέρνηση της χώρας, εκτός αν ο Σαμαράς νιώθει αδύναμα τα ποδάρια του. Αν το νιώθει, να μας το πει. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει εάν ο Βενιζέλος δεν είναι δεύτερο ή τρίτο κόμμα, ας μας το πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεύτερον, τα μεγάλα παζάρια για την παραμονή κάποιου στην κυβέρνηση νομίζω ότι ενοχλούν πάρα πολύ το λαό. Δηλαδή, θα εξαρτηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης από την ψήφο στο πρόσωπο του Βενιζέλου;

(Τρίτον, λέει ότι) βάλαμε πλάτη για να μη γκρεμιστεί η χώρα. Οι ευθύνες μας για την κατάσταση, πού είναι; Ποιος το λέει αυτό; Εγώ το λέω αυτό. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχθεί ποτέ την ευθύνη του για το χρέος; Το υπουργικό συμβούλιο που ήταν μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο τότε έχει παραδεχθεί την ευθύνη του; Αν έχει βγει, να μας το πει. Ας πουν ότι είναι συνυπεύθυνοι για το χρέος της χώρας και ότι θέλουν μία ακόμη ευκαιρία, για να το συζητήσουμε. (Τέταρτον), έχω συνείδηση ότι τα προβλήματα της χώρας είναι πάρα πολύ μεγάλα. Και ότι δεν μπορεί να σωθεί με ένα 25% αριστερά ή δεξιά και είναι λίγο υπερβολή όταν ένας ηγέτης κοιτάζεται στον καθρέφτη και λέει «εγώ θα σώσω τη χώρα». Το ξέρει ο κόσμος αυτό. Τι λέει, λοιπόν, ο ηγέτης; Τι χρειάζεται για να σωθεί η χώρα; Ένα καινούργιο σχέδιο και μια μεγάλη συμμαχία».

 

Διαβάστε επίσης:

 

ΦΩΤΟ-Βουλευτές της ΧΑ κουνούν χαρτονομίσματα

ΒΙΝΤΕΟ-Το κλάμα του Μπούκουρα στην Βουλή

Μήνυση Κωνσταντοπούλου εναντίον Κασσή και Δριβελέγκα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ