• Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά των κομμάτων

  2:55 μμ, Τρίτη 06 Μάι 2014 2:55 μμ, Τρίτη 06 Μάι 2014

  Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά των κομμάτων

  Τροπολογία-προσθήκη στο Μεσοπρόθεσμο κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Ρυθμίσεις για τα Οικονομικά των Κομμάτων».

  Οι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την τροπολογία ζητούν τα κόμματατα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές να θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενούς τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτον με τον οποίον είχαν συναλλαγές.

  Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία-προσθήκη που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

  Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018»

  Θέμα: Ρυθμίσεις για Οικονομικά Κομμάτων

  Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  1 .Με την παρ.1 δημιουργείται η νομική έννοια της διαδοχής στα πολιτικά κόμματα, όσον αφορά τις οφειλές τους από τη λειτουργία τους, ώστε να διασφαλίζονται το Δημόσιο και οι Τράπεζες αλλά και οι εργαζόμενοι σε περίπτωση αλλαγής της νομικής προσωπικότητας ή και φορολογικής ταυτότητας.

  2. Με την παρ.2 ορίζεται η έννοια του μετασχηματισμού και της δημιουργίας καθολικής διαδοχής μεταξύ κομμάτων ενδεικτικά, προκειμένου να περιλαμβάνονται και άλλες παρόμοιες διαδικασίες αλλαγής, δημιουργείται δε αρμοδιότητα του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου να αποφαίνεται επί αμφισβητήσεων καθενός που έχει έννομο συμφέρον από την εφαρμογή της διάταξης, είτε αυτό είναι το νέο κόμμα, ή τα μέλη του συλλογικού οργάνου του μετασχηματισθέντος κόμματος, είτε οι δανειστές τους.

  Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  Άρθρο 1

  1. Κόμματα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενούς τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτον με τον οποίον είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν το εκ μετασχηματισμού προερχόμενο κόμμα απέκτησε νέο ΑΦΜ και κατέθεσε νέα δήλωση στον Άρειο Πάγο κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 29 παρ. 1 του νόμου 3023/2002.

  2. Ως μετασχηματισμός κομμάτων για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, νοείται, ενδεικτικά, η συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων κομμάτων, η αλλαγή ονομασίας, η ίδρυση νέου κόμματος στη θέση άλλου που διέκοψε την λειτουργία του, και γενικά κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του κόμματος που οδηγεί στη δημιουργία νέας νομικής προσωπικότητας και φορολογικής ταυτότητας.

  Αμφισβητήσεις εγειρόμενες ως προς την εφαρμογή των διατάξεων αυτών επιλύονται με απόφαση του Αρείου Πάγου στον οποίο προσφεύγει οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

  Οι προτείνοντες βουλευτές

  Τσακαλώτος Ευκλείδης

  Λαφαζάνης Παναγιώτης

  Βούτσης Νίκος

  Βαλαβάνη Νάντια

  Διακάκη Μαρία

  Γελαλής Δημήτρης

  Γάκης Δημήτρης

  Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

  Ιγγλέζη Κατερίνα

  Δερμιτζάκης Κώστας

  Σαμοΐλης Στέφανος

  Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

  Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα