Μηλιός:Θα κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση όχι εκβιασμό

Μηλιός:Θα κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση όχι εκβιασμό

 

«Συζήτησε τη φράση του Ντράγκι “whatever it takes”. Τι σημαίνει; Ό,τι χρειαστεί, ακόμη και αν το καταστατικό της ΕΚΤ δεν το επιτρέπει, εμείς θα το κάνουμε, είπε ο Ντράγκι. Και ο Δραγασάκης είπε πως κι εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για όφελος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM”, αναφερόμενος στις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη.

Ο κ. Μηλιός αναρωτήθηκε «γιατί λοιπόν από αυτό να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να βάλουμε θέμα νομίσματος, όταν εμείς έχουμε πει με κάθε τρόπο ότι θέμα νομίσματος δεν είναι να υποτιμηθεί περισσότερο το εσκούδο από τη δραχμή ή την πεσέτα και τη λιρέτα, όταν ξανά υποτιμάμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και της μεγάλης πλειοψηφίας» και πρόσθεσε: «Δεν τον θεωρούμε τον λαό ως κόστος. Ο εργαζόμενος παράγει τις αξίες. Δεν θεωρούμε ότι με την εσωτερική ή νομισματική υποτίμηση θα έχουμε μια διαφορετική κοινωνία».

«Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ένα θέμα που είναι η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Είναι μεγάλο ευρωπαϊκό θέμα», συνέχισε ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε: «Για τη χώρα μας, που το χρέος είναι 320 δισ., το θέμα είναι μεγάλο, και λέμε ότι πρέπει να διαγραφεί μέρος του και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε στη Γερμανία. Μου λέτε τι θα γίνει αν δεν δεχθούν… Θα ανοίξει το θέμα σε όλη την Ευρώπη και θα γίνει μια διαπραγμάτευση. Δεν είναι δυνατόν οι δανειστές και η ΕΕ, που σας υπενθυμίζω ότι είναι και οι 27 χώρες και όχι μόνο η Γερμανία, να μην δεχθούν μια διαπραγμάτευση. Σας θυμίζω ότι την ίδια στιγμή δίδονται κάποια χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για να πληρωθούν ομόλογα που λήγουν προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό γίνεται. Δεν πρόκειται λοιπόν αυτή την κατάσταση να μην τη δεχθούν προς συζήτηση. (Αν δεν δεχθούν) δεν θα πληρωθούν αυτά τα ομόλογα. Δεν θα είναι στάση πληρωμών, αλλά μια καθυστέρηση πληρωμής των δόσεων. Δεν θα το έλεγα εκβιασμό. Θα κάνουμε μια έντονη, σκληρή διαπραγμάτευση και όχι εκβιασμό. Αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει δεδομένο το τέλος τής λιτότητας και δεν θα είναι από την ίδια πλευρά του τραπεζιού για το πώς θα περάσουν άλλα μέτρα».

Αναφερόμενος στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που κατατίθεται σήμερα, ο κ. Μηλιός είπε ότι αποτελεί «τη συνέχεια των μνημονίων στις μαζικές απολύσεις κλπ» και πως «σαφέστατα περιλαμβάνει νέα μέτρα, που είναι η μείωση των συντάξεων και εφάπαξ, των μισθών -με την κατάργηση των τριετιών για τους μακροχρόνια ανέργους, που θα συμπιέσει όλους τους μισθούς στα 586 ευρώ», ενώ «και το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι μεγάλο, εν όψει των αναδιαρθρώσεων των τραπεζών που γίνονται, διότι αυτό που αναμένουμε εμείς είναι εκεί να γίνουν οι μαζικές απολύσεις». «Πηγαίνουμε σε μια συνέχιση της κατάστασης και μια ζοφερή πραγματικότητα που πρέπει να σταματήσουμε. Αυτό λέμε», τόνισε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ