Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με 3.000 πρώην γιατρούς και οδοντιάτρους

Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με 3.000 πρώην γιατρούς και οδοντιάτρους

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Υγείας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ, να συνάπτει εξαμηνιαίες συμβάσεις με πρώην γιατρούς ή οδοντιάτρους (που δεν υπέβαλαν αίτηση απορρόφησής τους στο νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), ή πρώην συμβεβλημένους με το Ταμείο.

Η τροπολογία επιτρέπει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έως και 200 επισκέψεις σε κάθε ως άνω γιατρό και αποζημίωση 10 ευρώ ανά επίσκεψη. Ο αριθμός των ιατρών που καλύπτονται δυνητικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπολογίζεται σε 3.000, ενώ η δαπάνη σε εξαμηνιαία βάση των συμβάσεων αυτών, έχει προϋπολογιστεί σε 36 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής:

– Επιφορτίζεται ο υπουργός Υγείας να προσδιορίσει, κατόπιν εισήγησης του ΕΟΠΥΥ, τα χρόνια νοσήματα για τα οποία παρέχεται η δυνατότητα έως και εξαμηνιαίας συνταγής, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις εκτέλεσης, που έχουν και οι τρίμηνες συνταγές.

– Παρέχεται νομοθετικά η δυνατότητα ίδρυσης μονάδων άμεσης υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας αστέγων. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, η εν λόγω δαπάνη «δεν μπορεί να προσδιοριστεί, και θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά».

– Δίνεται η δυνατότητα ανακατανομής των πιστώσεων δεδουλευμένων εφημεριών του οικονομικού έτους 2013 μεταξύ των νοσοκομείων. Η προθεσμία για την έκδοση της σχετικής απόφασης, λήγει την 31η Μαΐου.

– Αναγνωρίζονται ως νόμιμες οι πρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2012, 2013 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 και έτυχαν μεταγενέστερης έγκρισης από τις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες. Εκκαθαρίζονται δε, σε βάρος του προϋπολογισμού των νοσοκομείων.

– Καταβάλλεται επίδομα σε προϊσταμένους νοσοκομείων του ΕΣΥ που ασκούν καθήκοντα σε κενή θέση ευθύνης ανώτερης βαθμίδας.

– Αναγνωρίζονται ως νόμιμες οι δαπάνες που αφορούν πράξεις των διοικητών των νοσοκομείων, που διενεργήθηκαν πριν από την τοποθέτηση των Διοικητικών Συμβουλίων για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ