Χουντής: Έκοψαν κονδύλια από την ψυχική υγεία για την ανεργία

Χουντής: Έκοψαν κονδύλια από την ψυχική υγεία για την ανεργία

«Τη στιγμή που ελληνική κυβέρνηση ταΐζει τράπεζες και μεγαλοεργολάβους με δισεκατομμύρια, κόβει κονδύλια από τη δημόσια ψυχική υγεία, για να βρει το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής που της αναλογούσε για προγράμματα κατά της ανεργίας των νέων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ρίχνοντας έτσι στον Καιάδα, ένα από τα πλέον απροστάτευτα και αδύναμα τμήματα το πληθυσμού, αυτό των ψυχικά ασθενών!», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Υγείας Λάζλο Άντορ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου στις ευρωεκλογές Νίκου Χουντή.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χουντής «έθετε σειρά ερωτημάτων για την πορεία της ψυχικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα» και:

«Α) Στο ερώτημα του Νίκου Χουντή γιατί μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ψυχική υγεία και σε ποιες άλλες δράσεις μεταφέρθηκαν τα κονδύλια που περικόπηκαν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφού επικαλείται τη χαμηλή απορροφητικότητα του προγράμματος, απαντά ότι «Ο προϋπολογισμός που διατέθηκε από την εν λόγω μεταφορά (86,6 εκατομμύρια ευρώ), προορίζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων».

Β) Απαντώντας στο ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι περικοπές αφορούσαν ουσιαστικά μόνο το δημόσιο κομμάτι της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και όχι την ιδιωτική, «πέταξε το μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι, «Η ευθύνη για την κατανομή των κεφαλαίων εναπόκειται στο κράτος μέλος».

Γ) Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η απάντηση του Επιτρόπου Άντορ στο ερώτημα του Νίκου Χουντή για το μέλλον των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Στο συγκεκριμένο ερώτημά του μάλιστα, ο Νίκος Χουντής επικαλείτο το ίδιο το Μνημόνιο Συνεργασίας Λυκουρέντζου-Άντορ, το οποίο δεσμευόταν ότι «θα αξιοποιηθεί πλήρως το σύνολο του προσωπικού από τα καταργηθέντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία». Η απάντηση του κ. Άντορ, εμφανίζεται να μετατοπίζεται από τη θέση της πλήρους αξιοποίησης του συνόλου του προσωπικού, στη θέση της δέσμευσης να μεταφέρει μόνο «το ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό» από τα καταργηθέντα ψυχιατρικά νοσοκομεία σε ψυχιατρικές μονάδες γενικών νοσοκομείων ή σε δομές ψυχικής υγείας.

Δ) Εξάλλου, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απάντηση του κ. Άντορ στο ερώτημα του Νίκου Χουντή, σχετικά με τη συνολική πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, όπου εμφανίζεται ιδιαίτερα διπλωματικός, τονίζοντας αρχικά ότι «κινείται αργά», θέτοντας ταυτόχρονα ως κύριο στόχο την «οικονομικά βιώσιμη (!!!) αποϊδρυματοποίηση ασθενών με προβλήματα ψυχικής υγείας!».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ